Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
Повідомили в яких громадах Волині вода в колодязях не відповідає нормам

На сьогодні реєструється поступове зменшення рівнів ґрунтових вод у Волинській області.

Фото ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ».

Повідомили в яких громадах Волині вода в колодязях не відповідає нормам

Фахівці Волинського обласного центру КПХ здійснюють щоденний моніторинг інфекційної захворюваності населення області, зокрема, пов’язаної з можливим забрудненням питної води внаслідок підтоплення окремих територій

На сьогодні реєструється поступове зменшення рівнів ґрунтових вод. Відповідно, вода відступає з територій домогосподарств, на яких розміщені хліви й надвірні туалети, а також сільськогосподарських угідь, сміттєзвалищ. Вони можуть бути потенційними забруднювачами питної води джерел водопостачання, серед яких –  колодязі.

Лабораторії центру готові до безперебійної роботи в умовах повені та паводків. Загрозою епідблагополуччю населення області останніми роками є сальмонельоз, ротавірусна інфекція і вірусний гепатит А, котрі можуть поширюватися і водним шляхом.

Реєструється прогнозований періодичний епідемічний підйом захворюваності на вірусний гепатит А. Зростання відбулося, в основному, у Ковельському районі, також реєструються випадки в Луцькому, Камінь-Каширському районах.

За даними оперативних інформацій рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції помірний, спалахів не зареєстровано. Бактеріологічні, вірусологічні дослідження питної води виключили можливий водний шлях передачі збудників.

З територій підтоплення фахівцями центру досліджено понад 130 проб питної води з джерел централізованого господарсько-питного водопостачання за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками. З них не відповідали нормативам за санітарно-хімічними показниками 7 проб у Камінь-Каширському районі. Дослідження питної води Луцького комунального водопроводу не виявили відхилень від нормативів, це також підтверджують щоденні повідомлення КП «Луцькводоканал» про якість питної води, що надходить в централізовану систему питного водопостачання.

З джерел децентралізованого водопостачання досліджено понад 150 проб води з колодязів, з яких 27 не відповідали нормативам за мікробіологічними показниками та 32 –  за санітарно-хімічними, зокрема, 13 за нітратами, амонієм. Найбільше невідповідних проб виявлено на території Ковельського району – у селах Поворської, Забродівської, Заболоттівської територіальних громад та Камінь-Каширської ТГ.

Для запобігання виникненню спалахів кишкових інфекцій проведено знезараження питної води у відповідних колодязях, надвірних туалетах. Головам місцевих органів самоврядування надіслані листи з рекомендаціями про тимчасову заборону використання для пиття та приготування страв води з досліджених джерел, про необхідність споживання води гарантованої якості та безпечності.

Зважаючи на ситуацію, що склалася на території Камінь-Каширської громади, голова Камінь-Каширської РВА видав розпорядження від 14.02.2024р. №32 «Про вжиття додаткових заходів щодо запобігання випадків підтоплення у населених пунктах Камінь-Каширського району у 2024 році».

Працівники структурних підрозділів продовжують здійснювати регулярні моніторингові дослідження питної води джерел водопостачання на територіях, що зазнали підтоплень.

Наголошуємо! Під час повені існує ризик спалахів інфекційних хвороб. Прості правила дотримання гігієни допоможуть зменшити ризик підчепити збудник інфекції.

За посиланням ви знайдете детальні наші рекомендації потерпілим  внаслідок повені:

https://www.facebook.com/volindses.com.ua/posts/pfbid0At9DUsxMjCp2oVFXmMPXUFjyCNDNMg5RSoWBPLjZB6q6jD16KH7Lp1Nu2PfimXpzl

ДУ «Волинський ОЦКПХ  МОЗ».

Реклама Google

Telegram Channel