Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
Суд зобов'язав Волинську митницю поновити на посаді інспектора, якого на хабарі затримало СБУ

Головного інспектора звільнили з посади 20 листопада 2023 року за вчинення дисциплінарного проступку — порушення присяги державного службовця.

Фото Суспільне.

Суд зобов'язав Волинську митницю поновити на посаді інспектора, якого на хабарі затримало СБУ

Волинський окружний адміністративний суд зобов'язав Волинську митницю поновити на посаді головного державного інспектора відділу контролю митної вартості, а також виплатити середню зарплату за час вимушеного прогулу

Справу розглянули без виклику позивача й представника Волинської митниці.

Про це сказано в рішенні суду, інформує Суспільне. Звільнений митник заявив, що наказ про його звільнення є протиправним.

Головного інспектора звільнили з посади 20 листопада 2023 року за вчинення дисциплінарного проступку — порушення присяги державного службовця. Йдеться про затримання торік у вересні митника та його колеги, керівника одного з відділів, Службою безпеки України під час отримання хабара.

Деталі справи із затриманням на хабарі митника

Як сказано у доповідній записці завідувачки сектору з питань запобігання та протидії корупції Волинської митниці Божени Оксентюк від 14 вересня 2023 року, в рамках кримінального провадження про прийняття хабаря правоохоронці провели обшуки в адмінприміщенні Волинської митниці та вдома у головного інспектора.

15 вересня 2023 року затриманому митнику оголосили про підозру. У зверненні до суду головний інспектор відзначив, що на момент його звільнення і на момент подачі позовної заяви кримінальне провадження у справі про хабарництво триває та іншого рішення, крім оголошення підозри, не виносили.

Відповідач у справі, а саме Волинська митниця, зазначив, що підставою для проведення дисциплінарного провадження стали факти, викладені в записці завідувача сектору з питань запобігання та протидії корупції Волинської митниці Божени Оксентюк. Факт затримання головного інспектора на хабарі призвів до суспільного резонансу, що заподіяло шкоду Волинській митниці та Держмитслужбі.

28 вересня держінспектору відділу контролю запропонували надати пояснення щодо обставин, які стали підставою для порушення дисциплінарного провадження, проте 23 жовтня він відмовився від надання пояснень, посилаючись на статтю 63 Конституції України.

Що вирішив суд у справі про поновлення на посаді інспектора Волинської митниці

Як йдеться у судовій справі, держслужбовця, який здійснив дисциплінарний проступок, підлягає відстороненню від виконання посадових обов'язків за рішенням керівника державної служби. Із наведеними висновками Волинської митниці суд не погодився та навів приклади, коли звільнення державних службовців є правомірним.

«На думку суду митний орган не дослідив та не зазначив, яка складова чи зміст вчиненого позивачем дисциплінарного проступку свідчать про порушення присяги держслужбовця та які наслідки вчинення таких дій, що настали, можуть свідчити про необхідність застосування до позивача найсуворішої міри відповідальності як державного службовця», — сказано у висновку суду.

Також суд взяв до уваги позитивну характеристику щодо митника, оголошену йому подяку за сумлінне виконання посадових обов'язків.

Зрештою головуючий суддя Олександр Лозовський Олександр, який розглянув справу, вирішив прийняти рішення на користь ексмитника.

На це рішення відповідач упродовж 30 днів може подати апеляцію до Восьмого апеляційного адміністративного суду. Як розповіла в коментарі Суспільному речниця Волинської митниці Валентина Черниш, Волинська митниця буде оскаржувати це рішення Волинського окружного адміністративного суду в апеляційному порядку.

Реклама Google

Telegram Channel