Пригоріла каструля? Не біда!
Така неприємність трапляється на кухні чи не в кожної господині. Але їй можна зарадити
Зазначимо, що каструлі найчастіше виготовляють з алюмінію, нержавійки, міді. Популярністю користується й посуд із емалевим покриттям. Для кожного матеріалу є свій індивідуальний спосіб обробки, аби відчистити та відновити його первісний вигляд.
З алюмінію. Відмивати від нагару посуд з цього металу варто відразу ж після забруднення. Якщо зробити це через деякий час, можуть залишитися жовті плями. Перед очищенням слід дати каструлі охолонути, а не заливати її холодною водою, бо може потріскатися емаль. Подібне станеться і тоді, коли скористаєтеся металевою щіткою.
Для очищення підійде те, що є на кухні кожної господині, – звичайна кам’яна сіль. Нанесіть її на пригоріле дно і зачекайте 2–3 години, після цього прокип’ятіть. Ще один спосіб: розчиніть 5–6 столових ложок солі в літрі води і залишіть на кілька годин, а потім поставте на плиту і прокип’ятіть 30–40 хвилин.
Відмивати від нагару посуд з алюмінію варто відразу ж після забруднення. Якщо зробити це через деякий час, можуть залишитися жовті плями.
Можна скористатися й активованим вугіллям. Розтовкти таблетки на порошок і нанести на дно каструлі. Через годину-дві протерти посуд губкою і промити водою.
Наступний спосіб – содовий. Зробити густий розчин з неї і замочити в ньому на ніч каструлю. Потім прокип’ятити його. Якщо через 20 хвилин ємність повністю не очиститься від забруднення, повторити процедуру.
З нержавійки. Повернути посуд до життя можна за допомогою активованого вугілля. Розтовкти 2 таблетки, посипати порошком пригоріле місце і полити невеликою кількістю теплої води. Через 20–30 хвилин протерти губкою і змити. Крім того, чорні залишки каші, повидла добре видаляються після звичайного кип’ятіння. Налийте в каструлю воду з миючим засобом для посуду і поставте на 10–12 хвилин на вогонь. Після цього поверхня легко очиститься. Пригоріле повидло легко видалити, якщо розчинити у холодній воді пів склянки солі, залити у каструлю і прокип’ятити.
З міді. Щоб очистити такі вироби, в каструлю слід влити склянку оцту, додати столову ложку солі і трохи води, а потім прокип’ятити.
Марія ЧЕПУРНА.
Читайте також: Секрети господиням: як зробити махрові рушники м’якими.