Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
У громаді на Волині зробили перші кроки щодо реалізації плану управління відходами

Володимир-Волинська міська територіальна громада, як партнерська громада HOVERLA / проєкт USAID в Україні реалізовує проєкт «Підтримка реалізації системи управління відходами на місцевому рівні» у співпраці з Ekoltava.

Фото: ілюстративне/facebook.com.

У громаді на Волині зробили перші кроки щодо реалізації плану управління відходами

У Володимирській міській раді під головуванням першого заступника міського голови Ярослава Матвійчука відбулась чергова зустріч робочої групи по розробці місцевого плану управління відходами

Завдяки перемозі у відповідному конкурсі громада отримала право на повний супровід розробки місцевого плану управління відходами відповідно до вимог нового законодавства, яке вступило в дію з липня 2023 року. Даний місцевий план має бути затверджений до вересня 2024 року.

Про це повідомляє Володимирська міська рада.

Під час зустрічі керівник компанії «Атон Інжиніринг» Ігор Сліпець, який здійснює менторську підтримку та повний супровід у написанні плану управління відходами, презентував перші дві частини майбутнього документу. Він презентував попередньо проаналізовані дані, які показують реальну картину щодо того як процес управління відходами відбувається в громаді нині і до яких планових законодавчо передбачених показників ми повинні прийти.

Також присутніх ознайомили із переліком заходів, які необхідно вжити, аби досягти планових показників, зокрема, привести обсяги захоронення ТПВ на кінець до 2030 року до 30 відсотків. Як зазначив директор КП «Полігон» Володимир Собіпан, що відповідно до проведеного морфологічного аналізу побутових відходів в громаді, 40 відсотків сміття становить органіка. Відтак присутні погодилися щодо доцільності та актуальності створення компостувального центру чи поля для переробки такого виду відходів.

Окрім цього, депутатка міської ради Оксана Виваль звернула увагу на важливості запровадження первинного сортування сміття, чому має сприяти створення інфраструктури управління відходами, зокрема центру управління відходами – майданчика, де мешканці можуть безпосередньо сортувати своє сміття, розділяючи його в різні спеціальні місткості. Як, до прикладу, це здійснюється в Хмельницьку, досвід якого раніше переймали наші фахівці.

Для приватних садиб розглядається варіант встановлення індивідуальних сміттєвих баків, місткістю 120-240 л для забезпечення мінімального сортування відходів, які продукуються в приватному житловому секторі. Окрему дискусію присвятили будівництву або встановленню модульної сортувальної лінії, можливостям її функціонування та шляхам організації процесу сортування змішаного сміття.

Як наголосив перший заступник міського голови Ярослав Матвійчук, сортувати сміття жителів громади має мотивувати та усіляко цьому сприяти місцева влада, та на даний час актуальним питанням лишається наявність фінансового ресурсу в громаді, аби максимально забезпечити усі необхідні заходи, які вимагаються законом. Ярослав Анатолійович зауважив, що поруч із напрацюванням заходів, розробкою інформаційної кампанії, важливо шукати усі можливі варіанти залучення позабюджетних коштів.

За результатами цієї зустрічі, робоча група, враховуючи пропозиції ментора, має напрацювати та сформувати дорожню карту із конкретними заходами, що будуть впроваджені у громаді, для їх детального аналізу та подальшого внесення і деталізації у наступному розділі місцевого плану управління відходами.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Volyn Nova.

Читайте також: До вихованців спецшколи на Волині завітав польський благодійник.

Реклама Google

Telegram Channel