Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Читання 90-го псалма рятує воїна на передовій

У 90-му псалмі цар Давид підкреслює, що Бог може врятувати людину від будь-яких негараздів та проблем, включаючи загрози з боку ворогів.

Колаж газети «Волинь».

Читання 90-го псалма рятує воїна на передовій

Цю дуже сильну молитву треба читати хоча би тричі на день: вранці, в обід і ввечері

Що таке Псалтир? Це книга із Старого Заповіту, що містить 150 псалмів-молитов, автором яких вважається цар Давид. Написані під натхненням Святого Духа у формі псалмів, римованих віршів, спочатку співаних на арфі. Слово псалтир і перекладається як «пісні в супроводі музичного інструменту».

Читання його – це могутня молитва за зцiлення хворих, у тяжких обставинах життя, у випробуваннi – саме таким Псалтирем із давнiх-давен молилися святi.

Псалтир розраджує у скорботi, незбагненно заспокоює душу, коли ми збуренi та стурбованi. Псалтирем моляться за Батькiвщину, за спасiння свого народу, своєї родини, окремої людини чи всiх людей, зважаючи на те, яку потребу ми вiдчуваємо першочерговою.

За здоровʼя корисно читати увесь Псалтир, прочитуючи за день один псалом, одну «славу» чи одну кафи́зму, на які розділено Псалтир. Але можна читати й вибіркові псалми, які ближчі до серця. Особливо розраджують, зміцнюють і зціляють душу псалми 18, 22, 26, 27, 33, 41, 50 (покаянний), 61, 69, 83, 90, 102, 120, 123, 129, 145. Варто зауважити, що для того, аби читати Псалтир, потрібно взяти окремі благословення від настоятеля або духівника.

У важкий для хворого час читають 17-ту кафизму Псалтиря (118-й псалом).

У важкий для хворого час читають 17-ту кафизму Псалтиря (118-й псалом). Є довге правило, коли читають після кожного вірша першої «слави» 17-ї кафизми: «Спаси, Господи, раба Твого Твоєю благодаттю»; після кожного вірша другої «слави»: «Помилуй, Господи, раба Твого (iм’я) Твоєю благодаттю» і після третьої «слави»: «Охорони, Господи, раба Твого (iм’я) Твоєю благодаттю». Між «славами» моляться коротко: «Спаси, помилуй i охорони, Господи, раба Твого (рабу Твою; рабів Твоїх, iмена) Твоєю благодаттю».

Над померлим із найдавнiших часiв Церква встановила читати Псалтир з початку до кiнця, змiнюючи один одного, день i нiч, поки тiло небiжчика не вiддадуть землi; але й потiм не слiд кидати читання Псалтиря за спокiй душi новопреставленого, особливо у 3-й, 9-й та 40-й дні. Псалтир допомагає душi спочилого, а також нам самим знайти спокiй, розраду i силу.

За спокiй душ спочилих читають окремо 118-й псалом (17-ту кафизму, яку названо поминальною). Велику силу має така молитва, особливо коли ми додаємо пiсля кожного вiрша: «Пом’яни, Господи, душу спочилого раба Твого (раби Твоєї, рабiв Твоїх) (iм’я)», з поклоном.

У християн є окремі псалми, які набули великого значення та повсякденного вжитку, зупинимося та роздумаємо над двома найбільш уживаними – це псалми 50 та 90.

Псалом 50-й, відомий як Покаянний псалом, є одним із найвідоміших і найчастіше вживаних псалмів Біблії. Цей псалом складається з двох частин. Перша – звернення до Бога, заклик про допомогу та прощення. Друга – це звернення до нас самих із закликом до покаяння та відновлення духу. Цей псалом розкриває перед нами основні поняття християнської віри, такі як милосердя, праведність, покаяння та скромність.

Один із елементів псалма – це заклик до кожного з нас, щоб ми звернулися до Бога, очистили та змінили наше серце і дух, щоб стати більш схожими на Нього, адже кожна людина створена за образом і подобою Божою.
Особливу увагу приділяють християни 90-му псалму, він є одним із найвідоміших і найчастіше використовуваних псалмів у християнській літературі. Цей псалом відомий як молитва про Божий захист та покровительство у житті людини. У ньому говориться про те, що ті, хто має Бога як свого заступника та пристановище, можуть жити відповідно до Його волі та будуть захищені від усіх небезпек. Цар Давид підкреслює, що Бог може врятувати людину від будь-яких негараздів та проблем, включаючи загрози з боку ворогів, згадується також про ангелів, які захищають тих, хто покладається на Бога. Автор псалма вважає, що Бог не тільки захищає людину від небезпеки, але також наділяє її довголіттям та Божим благословенням. Цей псалом нагадує нам про те, що Бог завжди поруч із тими, хто вірить та надіється на Нього. Також нам у цьому псалмі говорять, що ми повинні довіряти Богу та віддатися у Його руки, як Його діти, навіть тоді, коли ми переживаємо труднощі, небезпеку у житті.

Отже, псалом 90-й закликає нас покласти свою віру та надію на Бога, який завжди береже та захищає нас, тому що Він є надією для тих, хто вірить у Нього і шукає Його захисту та покрову.

Увага! За практикою афонських старців 90-й псалом потрібно читати за воїнів, якщо воїн перебуває на передовій, то старці радять читати цей псалом 33 рази на день (за можливості). За практикою мирян хоча б 3 рази на день: рано, в обід та ввечері.

Отже, є кілька причин, чому варто молитися псалмами: вони допомагають рости духовно, дають відчуття внутрішньої гармонії, глибше розуміння Слова Божого та Його задуму, сприяють прийняттю правильного рішення, тому що у них ми можемо знайти відповіді на свої запитання, допомагають у духовній та фізичній боротьбі, даючи нам внутрішню силу та духовне підкріплення.

Ігор Андрес ВЕРЕТКА КАЗМІРЧУК, настоятель храму Волинської ікони Божої Матері с. Богушівка Луцького району Іоанно-Богословського деканату та храму Св. Ап. Андрія Першозваного с. Верхівка Луцького району Успенського деканату

Telegram Channel