Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Режисеру фільму «20 днів у Маріуполі» надходили погрози

«Я відчував, що мільйони українців вийшли на сцену разом зі мною», – говорить про мить отримання «Оскара» Мстислав Чернов.

Фото із сайту oskars.org.

Режисеру фільму «20 днів у Маріуполі» надходили погрози

«Вони почалися вже після Маріуполя і не закінчувалися...»

Українському воєнному кореспонденту, режисеру документального фільму «20 днів у Маріуполі» Мстиславові Чернову погрожували після того, як ця стрічка стала лауреатом премії «Оскар». Про це він розповів журналістам під час пресконференції після свого повернення в Україну.

– Що ви відчували, коли того вечора в Лос-Анджелесі оголосили ваш фільм? – запитали у Чернова.

– Мені було дуже добре на серці. Я відчував, що мільйони українців вийшли на сцену разом зі мною. Це більше, ніж досягнення моєї команди чи української кіноіндустрії. Це відчувалося як досягнення України. У такі важкі часи кожна перемога надає сил. Це мене надихало, і я просто був щасливий, що в змозі подарувати комусь цю надію. А ця підтримка мільйонів людей мені теж дарує надію. Хоча, звісно, коли сидиш там, у залі, й не знаєш, чи є в тебе шанси (перемогти. – Авт.), то думаєш: «Так, якщо зараз не виграю, то вся країна на мене злитиметься», – сказав Чернов.

На запитання, чи стикався він із негативними проявами своєї популярності, Чернов заявив, що це були погрози, зазначає видання «Детектор Медіа».

– Це – негативні прояви. Але вони почалися вже після Маріуполя і не закінчувалися. Надходять щоразу, коли я з’являюся в публічному просторі й про це пишуть медіа. Коли я виступав у Європейському парламенті. Після

«Оскара» багато було погроз. Є й інші нюанси, про які не можу зараз казати. Важко пересуватися, важко гарантувати й безпеку фільмування, і безпеку близьких, скажімо так, – зізнався Чернов, при цьому він не став уточнювати, хто саме йому погрожує.

До речі

«20 днів у Маріуполі» – документальна робота Мстислава Чернова, який у березні 2022-го разом зі своїм колегою Євгеном Малолєткою і журналісткою, продюсеркою Василисою Степаненко залишився у блокадному Маріуполі.

Уперше фільм показали в українських кінотеатрах у серпні – вересні 2023 року.

Кінострічка розповідає про події в Маріуполі у лютому – березні 2022 року. Зокрема, туди увійшли кадри російських обстрілів та бомбардування пологового будинку. В українському прокаті фільм став найкасовішим серед інших документальних стрічок.

11 березня ця кіноробота отримала «Оскар» у номінації «Найкращий документальний фільм».

Дмитро ДЕСЯТЕРНИК.

Реклама Google

Telegram Channel