Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
Расовий скандал в Україні: «Що, білої дівчини не знайшлось?..» (Відео)

Хіба українка Розалі Номбре (праворуч) винна у тому, що батько в неї – з Кот-д’Івуару? Добре, що її «близнючка» ШІ (ліворуч) не може відчувати фізичного і морального болю.

Фотоколаж із сайту comments.ua.

Расовий скандал в Україні: «Що, білої дівчини не знайшлось?..» (Відео)

В українському МЗС живу прессекретарку замінили на…штучну. Але отримали на це потужну расистську атаку в мережі. Критикам не сподобався колір шкіри прообразу ШІ-аватара – співачки і моделі Розалі Номбре (обоє – на фото)

Міністерство закордонних справ України відтепер буде використовувати цифрову особу, створену штучним інтелектом, для коментарів консульської інформації для ЗМІ. Це виглядає так: схоже на реальну людину зображення рухає губами, а в цей час звучить потрібний для міністерства текст. Цю цифрову особу у відомстві презентували як «представницю МЗС із консульських питань» і назвали Вікторія ШІ. Вона, до речі, створена на основі реальної людини – її «змалювали» з української співачки та моделі Розалі Номбре, яка погодилася безплатно взяти участь в проєкті МЗС і виступила прототипом Вікторії ШІ.

Як близнючки: Розалі Номбре (ліворуч – жива) та Вікторія ШІ (штучна).
Як близнючки: Розалі Номбре (ліворуч – жива) та Вікторія ШІ (штучна).

 При цьому в МЗС наголосили, що консульська представниця та її реальний прототип є двома різними особами. Не забудьте і не плутайте.

«Моє ім’я символізує нашу головну мету – перемогу України, а прізвище – штучний інтелект (ШІ. – Ред.), який мене створив. Моя робота полягатиме в донесенні до громадськості оперативної та перевіреної інформації консульського департаменту МЗС України», – заявила Вікторія ШІ у своєму вітальному відеозверненні. Вона повідомлятиме журналістам новини про роботу консулів за кордоном, реагуватиме на надзвичайні ситуації тощо.

Коментарі Вікторії ШІ з’являтимуться на офіційних ресурсах МЗС України, вебсайті та сторінках в соцмережах, а також передаватимуться журналістам пресслужбою МЗС. «Використання згенерованої штучним інтелектом цифрової особи для консульського коментування – це насамперед економія часу та ресурсів МЗС. Реальні дипломати зможуть бути більш ефективними та фокусуватися на інших завданнях з надання допомоги громадянам», – заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Міністр сказав, що активне використання технологій штучного інтелекту в роботі МЗС – це не примха, а «вимога воєнного часу», оскільки для того, щоб досягати необхідних для країни результатів, «потрібно пришвидшувати всі процеси та бути на крок попереду».

МЗС також передбачило кілька рівнів захисту Вікторії ШІ від цифрових підробок. На кожному оригінальному відео консульської представниці розміщений QR-код, який веде на текстову версію того ж самого коментаря на офіційній сторінці МЗС. У разі відсутності такого QR-коду чи переходу на будь-який інший сайт, відео не вважається достовірним.

Крім того, консульська представниця не є заміною речника МЗС України, наголосили у міністерстві.

До речі, під відео з ШІ-аватаром Розалі Номбре деякі користувачі писали: «Що, білої дівчини не знайшлось?», «Хоч би вишиванку наділи…», «Чорномазу поставили», «Чому вона чорна?» та в подібному тоні.

Як відомо, Розалі Номбре народилась в Донецьку, а її батько, з яким вона не спілкується, – із  Кот-д’Івуару.

Співачка не стала відмовчуватись на обурливі расистські відгуки – і у своєму Instagram опублікувала скриншоти коментарів зазначивши, що «світ вміє дивувати, і зазвичай не в приємний спосіб». За її словами, такі коментарі її не чіпляють, однак «морально гнітить тальки тенденція».

«Але мене дивує, що люди досі не розуміють, хто вони і хто взагалі українці – а йде війна за те, щоб бути українцем», – написала Розалі Номбре.

Попри це, вона наголосила, що більшість коментарів мають позитивний характер. Коментатори, які стали на її бік, вказували, що «вона – українка, а ви – расисти», «кому не подобається колір шкіри, хай іде на «рашу», там расизм – це норм».

«На що дійсно хочеться звернути увагу, що більшість українців – свідомі і прекрасні люди. Я нами пишаюсь від усього серця», – наголосила Розалі Номбре.

Лія ЛІС.

Читайте також: Фельдшерка-захисниця Маріуполя з Луцька стала героїнею картини, яку побачать в Нью-Йорку та Парижі (Фото)​.

Реклама Google

Telegram Channel