Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
Як Поліссю вберегтися  від сказу диких тварин

У дикій природі людей найчастіше інфікують лисиці та вовки, тому тваринам необхідні брикети-вакцини.

Фото із сайту unn.ua.

Як Поліссю вберегтися від сказу диких тварин

У Камінь-Каширському районі для проведення весняної кампанії з пероральної вакцинації мешканців лісу залучать близько 30 груп, до складу яких увійдуть фахівці Держпродспоживслужби, органів місцевого самоврядування, лісового та мисливського господарств, представники інших спеціалізованих служб. Усі вони пройдуть відповідний інструктаж, після чого за ними закріплять маршрути виконання ветеринарно-санітарних заходів

Про це йшлося під час роботи протиепізоотичної комісії. За дорученням начальниці районної військової адміністрації Ольги Ващук, засідання провів очільник відділу фінансів, економіки та з питань внутрішнього аудиту РВА Олександр Нікітчук. В онлайн-студіях були керівники територіальних громад. Про алгоритм, організаційні та практичні питання проведення імунізації диких тварин поінформував начальник Камінь-Каширського районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області Анатолій Неродик. За його словами, досвід боротьби із захворюванням на сказ показує, що лише пероральна вакцинація гарантує створення імунного фону в диких м’ясоїдних тварин, зокрема лисиць. Її проводять шляхом розповсюдження вакцини різними способами: вручну або авіатранспортом. Однак, у зв’язку з воєнним станом, рекомендований наземний розподіл принад на узліссях, узбіччі доріг, сільськогосподарських угіддях, біля річок тощо.

Принади – цілком безпечні для людей, навколишнього середовища та інших тварин, але, у разі їх виявлення, прохання 
не зачіпати, не переміщувати та не руйнувати їх. 

– Принада має вигляд невеликих брикетів із запахом м’ясо-кісткового борошна, всередині яких – капсула з вакциною, – пояснює Анатолій Спиридонович. – Орієнтовно процес імунізації розпочнемо після Великодня. Він триватиме впродовж 7 днів. За цей час робочі групи мають розкласти принади на заздалегідь визначених територіях. Вакцину підвозитиме автомобіль зі спеціальним обладнанням, яке забезпечуватиме належні умови для її зберігання. 

Зазначається, що принади – цілком безпечні для людей, навколишнього середовища та інших тварин, але, у разі їх виявлення, прохання не зачіпати, не переміщувати та не руйнувати їх. 

Довідково

Сказ – одна з найнебезпечніших вірусних хвороб, спільних для тварин і людей. Вона вражає центральну нервову систему, супроводжується паралічами. У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги можливі летальні випадки. В контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки, а в дикій природі – лисиці та вовки. Особливу небезпеку становлять безпритульні тварини. 

Реклама Google

Telegram Channel