Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
Покійники виходять із могил  і святкують свою Пасху

Чи не найбільше заборон в українців пов’язано із Мертвецьким Великоднем.

Фотоколаж із сайту rbc.ua.

Покійники виходять із могил і святкують свою Пасху

Четвер після Великодня – це день мертвих

Що таке Мертвецький або Навський Великдень

«Назва походить від староукраїнського слова «нав» – мрець, домовина, – розповіла виданню «РБК-Україна» кандидатка історичних наук та етнологиня Інституту народознавства НАН України Анастасія Кривенко. – Предки вірили, що у четвер після Великодня – це день мертвих. Покійники виходять із могил і святкують свій Великдень. 

У давнину люди вірили, що в цей день не можна ходити на цвинтар, особливо ввечері, або навіть до церкви, бо там начебто правлять мертві, і вони можуть людину покарати за це або навіть роздерти.

Люди вірили, що у цей день можна почути дзвони з-під землі – це мерці святкують Великдень.

«Розповідали, що люди, які хотіли побачити своїх померлих родичів, виходили на дзвіницю і бачили, як покійники йдуть із померлим священником в церкву, і він править їм великодню службу», – говорить пані Кривенко.
Люди вірили, що у цей день можна почути дзвони з-під землі – це мерці святкують Великдень.

«Досі є поширений забобон, що у цей день, не дай Боже, щось копати у землі, бо це тривожить померлих, і тій людині виросте навська кістка. Це такий наріст, якого потім неможливо позбутися – треба йти до знахарок або потертися ним до мерця, – і тільки тоді він зійде», – розповідає етнологиня.

Кого після церкви міг переслідувати чорт

«Період великодніх свят, починаючи з передвеликоднього четверга і аж до провідної неділі, інколи – навіть до Вознесіння, – це час, який вважається дуже небезпечним, бо тоді нібито нечиста сила присутня на землі, і вона полює на людей», – каже Анастасія Кривенко.

Згідно із народними віруваннями, нечисть може бути навіть присутньою у церкві. Вона собі записує грішників і переслідує їх після церковної служби.

«Люди, які хотіли стати багатими, могли на привітання «Христос Воскрес» відповісти: «А я гроші маю» або щось подібне. Так часто робили відьми, промовляючи: «А я корови дою». Це вважалося великим гріхом, але вірили, що так здійсниться те бажання, яке промовили. Таку людину після церкви переслідуватиме чорт, пропонуватиме укласти угоду, сприятиме у багатстві, але потім забере душу», – говорить етнологиня.

Були вірування, що ввечері нечиста сила на містках і дорогах лякає чи переслідує людей. Відьми у цей час ходять по хатах, хочуть щось поробити, щось підкидають, позичають.

«Також у цей період виходять мертві. Вони можуть бути добрими і корисними, якщо їх частувати. А можуть бути і злими, якщо їм чимось не вгодити. Тоді вони будуть шкодити, мститися і карати», – каже Анастасія Кривенко.

У Тернопільській та Хмельницькій областях вірили, що мавки у цей період з’являються на могилах і танцюють – можуть людині теж нашкодити.

Чому на свята виходить нечисть

Великдень є одним із календарних переломів – перехідних періодів, коли закінчується один сезон і розпочинається інший.

«Воскресіння Христове в давнину пов’язували зі зміною господарської діяльності, коли люди остаточно святкували перемогу тепла, відродження природи і всього живого. У цей період відбувається злам. Відкриваються межі між світами, і потойбічні істоти присутні на землі», – пояснює пані Василина.

Василина КОПИТКО.

Читайте також: Мама 317-кілограмового чоловіка не може його поховати.

Реклама Google

Telegram Channel