Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
Швейцарія виграла Євробачення 2024, Україна – у трійці найкращих (Відео)

Nemo.

Фото: Відкриті джерела.

Швейцарія виграла Євробачення 2024, Україна – у трійці найкращих (Відео)

У шведському місті Мальме завершився пісенний конкурс «Євробачення»

Переможцем 2024 року стала Швейцарія – Nemo з піснею «The Code» – і загалом отримали 591 бал. Це перша перемога країни за довгий час — з 1988 року, коли конкурс виграла Селін Діон.

Про це пише Рубрика.

Nemo є небінарною особою та використовує займенники they/them (вони/їх). Вони, а також Bambie Thug з Ірландії — перші небінарні люди, які співали на «Євробаченні».

Nemo розповідали, що пісня The Code детально описує усвідомлення небінарної ідентичності, заявивши, що це дало їм «свободу». А участь у конкурсі дасть можливість «відстоювати всю спільноту ЛГБТКІА+».

Nemo стали першою небінарною особою в історії переможцем в історії Євробачення.

Це перша перемога країни за довгий час — з 1988 року, коли конкурс виграла Селін Діон.

«Я хочу сказати дякую, я сподіваюсь, що ця перемога продовжиться миром і свободою для кожної людини у світі», — сказав Nemo зі сцени, отримуючи кришталевий мікрофон.

«Я хочу сказати дякую, я сподіваюсь, що ця перемога продовжиться миром і свободою для кожної людини у світі», — сказав Nemo зі сцени, отримуючи кришталевий мікрофон.

Хорватія – Baby Lasagna з піснею «Rim Tim Tagi Dim» – посіла друге місце й отримала 547 бали.

Україна – Alyona Alyona & Jerry Heil із піснею «Teresa & Maria» – посіла третє місце і набрала 453 бали.

 

Найвищий бал 12 Україні поставило журі в Чехії та Молдови, а 10 балів Україна отримала від Естонії, Франції та Польщі. Після глядацького голосування Україна перемістилася на 3 місце, отримавши від глядачів 307 балів.

 

 

До п'ятірки фіналістів також увійшли: Франція та Ізраїль.

Загалом у фіналі конкурсу брали участь виконавці від 25 країн: Латвія: Dons – «Hollow»; Австрія: Kaleen – «We Will Rave»; Норвегія: Gåte – «Ulveham»; Ізраїль: Eden Golan – «Hurricane»; Греція: Marina Satti – «Zari»; Естонія: 5Miinust x Puuluup – «(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi»; Швейцарія: Nemo – «The Code»; Грузія:Nutsa Buzaladze – «Firefighter»; Вірменія: LADANIVA – «Jako»; Сербія: Teya Dora – «Ramonda»; Португалія: Iоlanda – «Grito»; Словенія: Raiven – «Veronika»; Україна: Alyona Alyona & Jerry Heil – «Teresa & Maria»; Литва: Silvester Belt – «Luktelk»; Фінляндія: Windows95man – «No Rules! «; Кіпр: Silia Kapsis – «Liar»; Хорватія: Baby Lasagna – «Rim Tim Tagi Dim»; Ірландія: Bambie Thug – «Doomsday Blue»; Люксембург: Tali – «Fighter»; Великобританія: Olly Alexander – «Dizzy»; Німеччина: Isaak – «Always On The Run»; Іспанія: Nebulossa – «Zorra»; Італія: Angelina Mango – «La noia»; Франція: Slimane – «Mon Amour»; Швеція: Marcus & Martinus – «Unforgettable».

Україна на Євробаченні

Україна дебютувала на «Євробаченні» 2003 року, а вже 2004 року українська співачка Руслана з піснею Wild Dances перемогла в конкурсі та принесла країні право провести «Євробачення» в Україні.

У 2016 році, після річної паузи, Україну на конкурсі представляла співачка Джамала з піснею «1944», яка стала переможницею, і 2017 року Україна знову приймала «Євробачення».

У 2019 році Україна не брала участі в конкурсі у зв'язку із суспільною критикою переможниці нацвідбору співачки Maruv через її виступ у РФ.

У 2020 році «Євробачення» не проводилося у звичному конкурсному форматі через пандемію COVID-19.

У 2021 на «Євробаченні» Україну представляв електро-фолк-гурт Go_A, який посів п'яте місце у фіналі конкурсу.

У 2022 році український гурт Kalush Orchestra з піснею Stefania переміг на «Євробаченні» в Турині (Італія), але через війну «Євробачення-2023» приймала Велика Британія від імені України.

У 2023 році на «Євробаченні» Україну представляв гурт Tvorchi з піснею Heart Of Steel, який посів шосте місце.

Загалом Україна 19 разів брала участь у пісенному конкурсі «Євробачення» і тричі перемагала (Руслана, Джамала, Kalush Orchestra). Ще 5 разів Україна потрапляла до п'ятірки фіналістів: Вєрка Сердючка (2-ге місце), Ані Лорак (2-ге), Злата Огнєвіч (3-тє), Міка Ньютон (4-те) і Go_A (5-те).

Читайте також: «Масштабна подія у Луцьку: ніч у Музеї Корсаків «Космогоніч».

Реклама Google

Telegram Channel