Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
У Рівному археологи розкопали давнє поховання (Відео)

Поховання можна датувати приблизно кінцем IV – початком V століття.

Фото: suspilne.media.

У Рівному археологи розкопали давнє поховання (Відео)

У Рівному археологи під час розкопок поселень Княжої доби у мікрорайоні Боярка знайшли поховання IV-V століть, керамічну посудину та прикрасу з мушлі

Також виявили об'єкт з п'ятьма печами Х ст. Людські рештки планують передати на дослідження київським антропологам.

Голова громадської організації «Дубенський археологічний осередок» Андрій Бардецький розповів про результати досліджень в мікрорайоні Боярка, пише Суспільне.

З його слів, під час розкопок, які проводили фахівці Охоронної археологічної служби України під керівництвом кандидата історичних наук Павла Нечитайла, виявили кістяк дитини й дорослої людини.

Андрій Бардецький зазначив, що на думку спеціаліста в цій галузі Олега Петраускаса, поховання можна датувати приблизно кінцем IV — початком V століття. Це означає, що територія в мікрорайоні Боярка була сприятлива для проживання в той час і була густо заселена.

Поруч з людськими рештками археологи також знайшли керамічний горщик та прикрасу.

«Горщик — це завжди етнографічна ознака. Вона свідчить про приналежність цих людей. І це ліпний домашній горщик. Прикраса зроблена з мушлі й видно, що не з місцевої, імпортної, можливо, морської», — пояснив Андрій Бардецький.

Виявлені людські рештки планують передати на дослідження київським науковцям, щоб з'ясувати вік та стать похованих, антропологічні риси і патологічні зміни в кістках:

«Кістяки будуть ще досліджуватися антропологами. Інвентар цих поховань ми будемо опрацьовувати деякий час».

Виявлені поруч з людськими рештками предмети теж передадуть на опрацювання київським фахівцям. Потому знахідки поповнять археологічну колекцію Рівненського обласного краєзнавчого музею.

Т.в.о. завідувачки відділу археології та реставрації музею Віта Коцюбайло зазначила, що зі знайдених речей в кінці 2024 року планують зробити виставку.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel