Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
117 волинян, які рятували євреїв під час Другої світової війни, відзначені почесним званням Праведників народів світу

Лучанин Вітольд Фоменко (1905–1961) - Праведник народів світу та дерево на Алеї праведників в Ізраїлі посаджене на його честь.

Фото: Фейсбук.

117 волинян, які рятували євреїв під час Другої світової війни, відзначені почесним званням Праведників народів світу

14 травня в Україні вшановують памꞌять українців, які рятували євреїв у роки Другої світової війни

Юдейська громада була чи не в кожному містечку України. Упродовж століть євреї проживали і на території Волині.

Про це пише Волинський краєзнавчий музей. 

Поряд із прагненням зберегти власну ідентичність, вони брали активну участь у розбудові політичного, культурного і соціально-економічного життя в регіоні, однак Друга світова війна повністю розділила минуле і майбутнє.

Згідно з ідеологією ІІІ Рейху всі юдеї мали бути знищенні. Процес масових вбивств євреїв у роки німецької окупації отримав назву Голокосту.

На території України за час війни загинуло 1,6 млн євреїв, з них більше 100 тис. на Волині. Лише небагатьом пощастило врятуватись завдяки небайдужим людям, які попри смертельну небезпеку давали прихист переслідуваним нацистським режимом.

Офіційно майже 2700 українців визнані Праведниками народів світу, але насправді кількість тих, хто рятував євреїв під час Другої світової війни набагато більша.

У фондах Волинського краєзнавчого музею зберігаються матеріали про Праведників народів світу, чи не найвідомішим з яких став лучанин Вітольд Фоменко (1905–1961). У роки німецької окупації він – співвласник перукарні на вул. Північній, 22 (нині – Винниченка) забезпечував євреїв продуктами харчування, допомагав із необхідними документами, орендував спеціальний будинок для втікачів. Він зумів надати допомогу багатьом, але вижило лише 36 із них. Подвиг Вітольда Фоменка був офіційно визнаний вже після його смерті у 1967 р., на його честь було посаджено дерево на Алеї праведників в Ізраїлі.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Європейська допомога Нововолинській лікарні.

Реклама Google

Telegram Channel