Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Уламок російської міни застряг у головному мозку 9-річного Михайлика

Мама весь час підбадьорює сина словами: «Ти тепер у нас – титановий, як супергерой!».

Фото – «Перше медичне об’єднання Львова».

Уламок російської міни застряг у головному мозку 9-річного Михайлика

На щастя, дитячі нейрохірурги Центру UNBROKEN KIDS (незламні діти. – Ред.) «Першого медоб’єднання Львова» змогли провести надскладну операцію і успішно видалити 8-міліметровий вбивчий шматок металу. Хоча хірургічне втручання порівнюють із тим, як «шукати голку у копиці сіна»

 Михайлик Воловиков із Херсона отримав надважке поранення голови під час чергового мінометного обстрілу міста. Це сталося якраз напередодні Нового року – 31 грудня.

Коли почалася атака, хлопчик разом із другом саме обідали в кафе. Діти швидко забігли у службове приміщення, проте це їх не врятувало – уламки «прошили» стіни. Осколки потрапили Михайликові прямо в голову. А його 11-річний друг Гліб загинув на місці...

«Міна прилетіла біля магазину, розлетілися навколо металеві  уламки і поранили дорослих  та дітей, які були поруч».
«Міна прилетіла біля магазину, розлетілися навколо металеві уламки і поранили дорослих та дітей, які були поруч».

 Першу хірургічну допомогу Михайликові надавали херсонські лікарі, а вже миколаївські виконали операцію з видалення уламків роздробленого черепа. Однак уламок міни в головному мозку дитини лікарі залишили на місці – надто глибоко він заліг.

Коли Михайлик опритомнів, виявилось, що ліва частина його тіла повністю паралізована – знерухомлені рука, нога і пів обличчя. Перші кроки хлопчик зміг зробити лише за місяць після поранення. І вони далися йому дуже важко. Ще через кілька місяців щоденної реабілітації дитина почала піднімати ліву руку та більш впевнено пересуватися.

Нейрохірург Михайло Ловга демонструє смертоносний уламок, який його команді вдалося дістати з головного мозку хлопчика.
Нейрохірург Михайло Ловга демонструє смертоносний уламок, який його команді вдалося дістати з головного мозку хлопчика.

 Та згодом у Михайлика почалися судомні напади. Однією з ймовірних причин цього наслідку воєнної травми у дитини міг бути той самий уламок у мозку. Батьки вирішують не чекати, коли осколок призведе до ще гірших ускладнень, і починають шукати лікарів, які візьмуться за складну операцію. Звертаються до львівських спеціалістів Центру нейрохірургії та хірургічного лікування епілепсії Дитяча Лікарня Святого Миколая, що є частиною UNBROKEN KIDS. І нейрохірурги погоджуються допомогти Михайлику.

Але завдання – надважке: дрібненький уламок зупинився недалеко від ділянки, яка контролює рухи всієї лівої частини тіла.

«Ми з командою ухвалили складне рішення. Нам потрібно було знайти та видалити маленький шматочок металу розміром 8х7 міліметрів на глибині 5 см у мозку, та ще й в дуже вузькій зоні. Це приблизно, як «шукати голку у копиці сіна», – каже дитячий нейрохірург Михайло Ловга. – А через небезпечну ділянку, в якій зупинився уламок, ми могли ще й зачепити важливі функціональні зони. Хлопчика могло повністю паралізувати...».

Через небезпечну ділянку, в якій зупинився уламок, ми могли ще й зачепити важливі функціональні зони. Хлопчика могло повністю паралізувати.

Під контролем мікроскопа та системи нейромоніторингу львівські лікарі таки змогли безпечно дістатися ділянки головного мозку, де заліг 8-міліметровий уламок ворожого залізяччя. Нейрохірургам вдалося вийняти уламок. В ході цієї ж операції вони також закрили відсутню частину черепа титановою пластиною. Все начебто пройшло добре.

Але з полегшенням рідні Михайлика та медики видихнули лише через кілька днів після операції, коли хлопчик опритомнів. Ось тепер уже можна говорити про успішність втручання: рухові функції не погіршилися!

Попереду у Михайлика – тривале відновлення. Аби покращити рухові функції, з хлопчиком і далі займаються фізичні терапевти UNBROKEN KIDS «Першого медичного об’єднання Львова».

Водночас спеціалісти Центру ментального здоров’я намагаються поліпшити психічний стан дитини. Після пережитого в Михайлика розвинулись страхи та тривога: він мало говорить, проявляє уникаючу поведінку та боїться відходити від мами. Вона весь час підбадьорює сина словами: «Ти тепер у нас – титановий, як супергерой!».

А сам хлопчик понад усе мріє про Перемогу та повернення до рідного міста.

«Херсон – це Україна! І Україна – переможе», – каже 9-річний Михайлик.

Нагадаємо, що Центр UNBROKEN KIDS діє на базі «Першого медоб’єднання Львова» і створений задля допомоги дітям, які постраждали внаслідок війни.

Лія ЛІС.

Читайте також: «Ніна Южаніна: вище керівництво боїться показати свої статки за кордоном».

Реклама Google

Telegram Channel