Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Вшанували офіцера який героїчно загинув, рятуючи сусідів

Він був гордий своєю професією, дуже любив роботу слідчого.

Фото: Ковельська міська рада.\

Вшанували офіцера який героїчно загинув, рятуючи сусідів

На фасаді будинку №11, що на бульварі Лесі Українки у Ковелі, відкрили пам’ятну дошку на честь офіцера правоохоронних органів Федора Литвинюка, який загинув, захищаючи життя мешканців цієї багатоповерхівки

У 2002-му році, повертаючись з  роботи додому та відчинивши двері власного під’їзду, міліціонер почув із сусідської квартири крики. Він одразу кинувся рятувати родину, яку грабували злочинці. Троє озброєних бандитів увірвалися в оселю ковельчан, знаючи, що її господар приніс додому чималу суму грошей. Там були дві жінки та нажахана дворічна дівчинка. В цей час у двері подзвонила сусідка з донькою, які в розчинених дверях побачили перед собою дуло пістолета. В цю ж мить, не вагаючись, між пістолетом і жінкою опинився Федір Литвинюк. Відбулась коротка сутичка з нападниками, в ході якої полковник загинув, отримавши смертельне поранення. Тоді він врятував життя п’ятьом.

Указом Президента України Федора Литвинюка посмертно нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня. Його ім’я назавжди вписане золотими літерами на скорботній стелі в управлінні МВС України у Волинській області.

Одна із вулиць Ковеля має ім’я Федора Литвинюка.

Ініціював встановлення пам’ятної дошки на будинку, де проживав офіцер міліції, Заслужений працівник культури України, ковельчанин Іван Сидорук.

Дружина Федора Литвинюка Ніна Горик каже, що офіцерська честь для її чоловіка не була звичайними словами.

«Він був гордий своєю професією, дуже любив роботу слідчого. У житті був дуже небайдужою людиною до якихось проявів хамства, неповаги до інших. Не було жодного сусіда, близького чи далекого товариша, з ким ми контактували, щоб його не любили. Він був цікавою, цілісною особистістю».

При зустрічах у Міністерстві внутрішніх справ їй говорили: «Таких, як Литвинюк, у нас небагато було».

Володимир Геч, який працював з Федором Федоровичем та товаришував, зауважив, що стати на захист у воєнний і мирний час – треба мати характер:

«Федорович «горів» роботою. До нього зверталися колеги за порадами, ніколи не відмовляв, завжди допомагав, підказував, радив. З ним було легко працювати, він  вимагав лише одного – чесно і законно виконувати свої обов’язки. Він був кращим». 

Леся КВІТКА.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel