
І паска, і ковбаска, ще й… суперсмачні салати для господинь Волині!
Напередодні Великодня кожна господиня замислюється над тим, що приготувати на свято. Після тривалого посту, дієтологи не рекомендують одразу накидатися на жирну м’ясну їжу. Тому відмінною альтернативою стануть святкові салати. Ми ж сьогодні пропонуємо, щоб вони у вас були не просто смачними, а ще й – оригінальними
Салат «Великдень»

Цей святковий салат відмінно підійде на великодній стіл не тільки через оригінальну подачу, а й тому, що містить і м’ясо, і яйця, і молочні продукти, які заборонені в піст, при цьому залишаючись доволі дієтичним.
Інгредієнти:
• Відварна куряча грудка – 200 г
• Варені яйця – 3 – 4 штуки
• Морква – 2 штуки
• Твердий сир – 100 г
• Часник – 1 зубчик
• Панірувальні сухарі
• Майонез або йогурт
• Огірок, редиска, перець, помідор для прикраси
Приготування:
1. Курячу грудку дрібно порізати і змішати з часником. Викласти товстим шаром на невелику тарілку.
2. Другим шаром викласти сир, змішаний з йогуртом, потім – моркву.
3. По боках обсипати салат панірувальними сухарями.
4. Зверху змастити сметаною, йогуртом або майонезом. Прикрасити верхівку «паски» різнокольоровими дрібно нарізаними овочами (перець, огірок, редиска, помідор, кукурудза).
«Писанка»

Ще одна страва, що відрізняється святковою подачею, – салат «Писанка».
Інгредієнти:
• Свіжі печериці – 300–400 г
• Цибуля – 1 середня
• Картопля – 2 штуки (великі)
• Окіст курячий – 1 штука
• Варені яйця – 4 штуки
• Варена морква – 2 штуки (середні)
• Варений буряк – 1 штука
• Часник – 2 зубчики
• Рослинна олія для смаження
• Майонез
Приготування:
1. Печериці та цибулю дрібно нарізати, посолити й обсмажити на рослинній олії.
2. Окремо обсмажити нарізану дрібними кубиками картоплю. Викласти до грибів.
3. М’ясо зі стегенця зняти з кісток, нарізати кубиками, посолити і підсмажити до готовності на рослинній олії (це займе приблизно хвилин 10), викласти до картоплі і грибів.
4. Перемішати інгредієнти, додавши невелику кількість майонезу і ваших улюблених приправ.
5. Яйця, буряк і моркву окремо натерти на крупній тертці. Із буряка віджати зайвий сік, посолити, додати дрібно порубаний часник і невелику кількість майонезу, перемішати.
6. На тарілку першим шаром викласти у вигляді яйця смажені курку, гриби і картоплю.
7. На перший шар салату викласти натерту моркву і змастити невеликою кількістю майонезу.
8. На моркву викласти яйця, змастити невеликою кількістю майонезу.
9. На яйця викласти буряк, закривши ним всі шари салату. Дати йому постояти кілька годин.
10. Зверху «яйце» прикрасити на свій смак. Можна використовувати овочі або зробити сітку з майонезу.
«Оселедець під зеленою «шубою»
Відмінно на святковому столі буде виглядати весняний варіант усіма улюбленого «Оселедця під «шубою».
Інгредієнти:
• Філе оселедця – 2 шт
• Цибуля зелена – великий пучок
• Кріп – великий пучок
• Огірок свіжий – 1 шт
• Сир твердий – 150 г
• Картопля відварна – 2–3 шт
• Майонез
Приготування:
1. Філе оселедця нарізати дрібними шматочками, викласти на
тарілку і змастити майонезом.
2. Другим шаром викласти дрібно нарізану зелену цибулю і також змастити майонезом.
3. Зварену «в мундирах» картоплю натерти на крупній тертці і викласти третім шаром, змастити майонезом.
4. Потім викласти нарізаний соломкою свіжий огірок, а зверху – тертий сир. Змастити майонезом.
«Гніздо глухаря»
Ще один святковий салат на Великдень – «Гніздо глухаря». Курка і картопля зроблять його ситним, а огірок додасть свіжості.
Інгредієнти:
• Куряче філе – 200 г
• Картопля – 3 шт
• Свіжий огірок – 1 шт
• Курячі яйця – 2 шт
• Яйця перепелині для декору – 3–4 шт
• Половина червоної ріпчастої цибулини
• Пучок кропу
• Майонез
• Сіль
• Спеції для курки
Приготування:
1. Картоплю почистити і натерти на тертці для корейської моркви або ж нарізати дуже тонкою соломкою. Обсмажити її на сковороді або у фритюрі до золотавої скоринки. Викласти картоплю на паперовий рушник або серветку, щоб прибрати зайве масло.
2. Куряче філе обсмажити на сковороді або запекти в духовці.
3. Яйця відварити і остудити в холодній воді.
4. Яйця, курку, огірок і цибулю нарізати дрібними кубиками і перемішати, заправивши майонезом. Салат викласти купкою на плоску тарілку, посередині зробити невелике заглиблення і засипати його дрібно нарізаним кропом.
5. Зверху на кріп покласти перепелині яйця. Посипати салат картопляною соломкою.
Читайте також: Приготуйте яйця в м’ясному кожушку.
