Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
«Життя несправедливе – змиріться з цим»

«Бізнес – відмінна гра: постійне змагання і мінімум правил. А рахунок у цій грі ведеться в грошах» (Білл Гейтс).

Фото із сайту nhadautu.vn.

«Життя несправедливе – змиріться з цим»

10 головних правил життя Білла Гейтса

Як він став одним із найвпливовіших людей на планеті

68-літній Білл Гейтс – засновник корпорації комп’ютерних технологій «Майкрософт». Знаковий продукт компанії – операційна система Microsoft Windows – з’явився у 1985 році й став наріжним каменем комп’ютерної техніки в усьому світі. Windows досі домінує з більш ніж 90% часткою ринку.

Ваші найбільш незадоволені клієнти –  найбільше джерело навчання.

З роками Гейтс перетворився із магната на філантропа. Благодійний фонд Білла та його дружини Мелінди існує з 2000 року. І це – одна з найвідоміших благодійних організацій світу.

Як Гейтс зміг стати тим, ким він став? Про головні правила його життя розповіло видання NV (nv.ua).

Ніколи не припиняти вчитися

Гейтс – завзятий читач, і він вірить у силу знань. Постійна жага вчитися допомогла йому адаптуватися до нових завдань і галузей – від технологій до охорони здоров’я.

Зрозуміти силу програмного забезпечення

Гейтс рано зрозумів, що саме воно стане основою сучасної промисловості. Його ідея про те, що в кожній оселі має бути персональний комп’ютер, керований потужним програмним забезпеченням, була втілена в життя і задала нову парадигму бізнесу. «Найважливіша робота, в якій мені довелося брати участь, хоч би чим я займався, – це персональний комп’ютер», – заявляв Гейтс.

Зосередитися на розв’язанні проблем

Чи то викорінення малярії, чи то оптимізація операційних систем, Гейтс постійно фокусувався на розв’язанні великих проблем. Що складніший виклик, що масштабніша проблема, то більшим буде виграш у разі перемоги. «Щоб виграти по-крупному, іноді доводиться йти на великий ризик», – каже Гейтс.

Створювати сильні команди

Гейтс знає, що він не зміг би досягти успіху самотужки. Те, що він робить акцент на командну роботу і колективний розум, відіграло вирішальну роль у його починаннях. «Я обираю ледачу людину для виконання важкої роботи, – каже Гейтс. – Вона знайде легкий спосіб зробити це».

Завжди пам’ятати про довгострокову перспективу

Короткострокова вигода ніколи не цікавила Гейтса. Його здатність стратегічно мислити про майбутнє дає йому можливість бути на крок попереду конкурентів. «Ми завжди переоцінюємо зміни, які відбудуться в найближчі два роки, і недооцінюємо зміни, які відбудуться в найближчі десять років», – часто повторює мільярдер.

Ретельно оцінювати ризики

Тут криється суть унікальних здібностей Гейтса. Він уміє зважувати всі «за» і «проти», прораховувати ризики й ухвалювати зважені, а не поспішні рішення.

Диверсифікувати вкладення, але зберігати «ядро»

Попри те, що Microsoft залишається його основою, Гейтс розумно диверсифікував свій «портфель», інвестуючи в різні галузі, як-от енергетика, охорона здоров’я та освіта.

Ділитися грошима

Один із найбільших у світі філантропів, Гейтс вважає, що його багатство має бути використане для розв’язання глобальних проблем, що саме собою є ризиком з огляду на їх складність.

Постійно адаптуватися

Технологічний ландшафт швидко змінюється, але Гейтс завжди випереджає події завдяки своїй адаптивності та далекоглядності. «Ваші найбільш незадоволені клієнти – найбільше джерело навчання», – підкреслює Гейтс важливість життєвих уроків у бізнесі.

Завжди зберігати чесність

Жодний успіх не замінить чесності, і Гейтсу цей принцип дуже дорогий. Він підтримує свою репутацію, будучи послідовним і прозорим у своїх діях.

І наостанок

Білл Гейтс – живе свідчення того, чого можна досягти, якщо об’єднати в життєвій стратегії інтелект, передбачення і прорахований ризик. Правила життя мільярдера – не просто рецепт фінансового успіху, а й спосіб навчитися впливати на світ довкола.

Андрій СОРОКА.

Telegram Channel