Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Замах на Зеленського: як зупинили убивць

«Теракт, який мав стати подарунком путіну до інавгурації, насправді став провалом російської спецслужби».

Фотоколаж із сайту novyny.live.

Замах на Зеленського: як зупинили убивць

Служба безпеки України викрила мережу агентів ФСБ, які планували ліквідувати Президента України Володимира Зеленського, а також голову СБУ Василя Малюка та очільника ГУР Кирила Буданова

«Кроти» сиділи дуже близько до Президента

У агентурній мережі було двоє полковників Управління державної охорони (УДО), які «зливали» росії секретну інформацію про перших осіб України, яких, власне, й мали охороняти. Наразі обох полковників затримано, їм загрожує довічне ув’язнення.

За непідтвердженою інформацією деяких ЗМІ, прізвище одного з них – Гук, іншого – Деркач.

Водночас у відеоматеріалі, який оприлюднила СБУ, один із підозрюваних (його обличчя – приховане) підтверджує деталі своєї спів­праці з росіянами, їхні плани та розповідає про винагороди за свої дії.

Зокрема, він визнає, що ця співпраця розпочалася ще задовго до повномасштабного вторгнення. «Починаючи з травня 2014 року оплата за мою роботу та мою співпрацю проходила у вигляді зустрічей за кордоном.

Олексій, мій куратор (з ФСБ. – Ред.), віддавав мені гроші готівкою в розмірі 3 тисячі доларів. Починаючи з повномасштабного вторгнення гроші накопичувалися і передавалися за кордоном просто моїм родичам», – каже фігурант справи. За одне із завдань, як свідчать оприлюднені перехоплення розмов потенційного виконавця теракту з ФСБ-шниками, він мав би отримати від 50 до 80 тисяч доларів.

Ворог активно розробляв плани з ліквідації Президента Володимира Зеленського. Одним із завдань агентурної мережі ФСБ був пошук виконавців серед військових, наближених до охорони Президента України, котрі могли б взяти главу держави в заручники, а згодом – убити.

«Задача була знайти людей, які зможуть під час будь-якого переходу – або вечірнього звернення президента – до кабінету або на площу перед ОП заблокувати. Куратор повинен був передати завдання тій людині, яка, на мою думку, готова була б виконати цю операцію», – каже фігурант справи. На щастя, замах втілений не був.

Буданова планували розстріляти… ракетами

Найдетальніше в СБУ розповіли про план ліквідації очільника ГУР Кирила Буданова, який агентурна мережа ФСБ в Україні нібито планувала реалізувати перед Великоднем. Спочатку один із завербованих росією агентів в Україні мав зайняти вказану ФСБ позицію та спостерігати за переміщенням високопосадовця. Потім, перебуваючи в 50−100 метрах від будинку, куди мав прибути Буданов з охороною, він повинен був передати ворогу інформацію про його прибуття.

Далі агент мав відійти на іншу позицію неподалік місця події, де заздалегідь приготував би для використання ударний дрон. За координатами будинку росія планувала завдати ракетний удар, а потім український агент ФСБ мав додатково вдарити дроном по скупченню людей на місці замаху. Після цього росіяни планували поцілити туди ще однією ракетою, зокрема і задля знищення слідів застосування дрона.

Одним із завдань агентурної мережі ФСБ був пошук виконавців серед військових, наближених до охорони Президента України, котрі могли б узяти главу держави в заручники, а згодом – убити.

«У тебе буде 20 хвилин, ну, 30 хвилин, – заспокоює виконавця куратор від ФСБ. – Ти відходиш, чуєш «бабах», заводиш «пташку» (дрон. – Ред.), летиш туди, бачиш людей. Вони там щось розбирають, метушаться, і додатково ще завдаєш удару. По скупченню людей. Після цього ми тебе – твої сліди, що було завдано удару дроном, прикриваємо другим ударом ракети. Тобто у нас виходить такий «сендвіч»: ракета – «пташка» – ракета».

Представник ФСБ кілька разів повторив інформацію про «ухвалене рішення про завдання подвійного удару».

Знаряддя для вбивства вже було готове

Служба безпеки України розповіла, що поетапно задокументувала злочинні дії фігурантів справи, зокрема їхні переговори. Крім того, у зловмисників було проведено обшуки, під час яких виявили та вилучили відповідні засоби ураження, а також інші докази злочинних намірів.

Зокрема озброєння для одного з агентів забезпечив полковник УДО, який особисто привіз до Києва FPV-дрони, заряди до РПГ-7, а також протипіхотні міни МОН-90. СБУ зафіксувала як поїздки полковника УДО за дронами та вибухівкою до іншого регіону України, так і розмови потенційного виконавця теракту із «куратором» із ФСБ.

«Міни МОН-90 я сховав у дровах у себе в приватному будинку. За завданням куратора Дмитра, одну посилку я передав у вигляді квадрокоптера в районі заїзду до міста. Всі інші посилки – квадрокоптер, міна та заряди під FPV-дрони – я передав через схованку, що знаходилася на Одеській трасі...», – розповідає на відео один із затриманих.

Спробу організації теракту і замахів на високопосадовців в Україні курували співробітники 9-го управління Департаменту оперативної інформації 5-ї служби ФСБ Максим Мішустін, Дмитро Перлін та Олексій Корнєв.

Тим часом глава СБУ Василь Малюк заявив, що про спецоперацію з викриття мережі знало лише обмежене коло осіб, а її хід він контролював особисто. «Теракт, який мав стати подарунком путіну до інавгурації, насправді став провалом російської спецслужби. Але ми не повинні забувати: ворог сильний і досвідчений, його не можна недооцінювати», – зазначив Малюк.

Реклама Google

Telegram Channel