Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
Замах на Фіцо: подробиці

Нападника схопили.

Волинь-нова

Замах на Фіцо: подробиці

15 травня у другій половині дня стало відомо, що у Словаччині стріляли у прем'єра країни Роберта Фіцо

Інцидент стався у місті Гандлова, розташованому за 150 км від Братислави. Зазначається, що стрілянина відбулася перед будинком, у якому проходила зустріч Фіцо з його прихильниками. Словацькі ЗМІ повідомили, що Фіцо підійшов до людей, які вітали його, після чого пролунало кілька пострілів і прем'єр впав на землю, пише NV.

Охоронці підняли прем'єр-міністра із землі, перенесли в машину і відвезли.

Повідомляється, що словацькі правоохоронці затримали імовірного нападника та оточили місце стрілянини.

На сторінці прем'єра у Facebook з’явилась інформація, що є загроза його життю. Через необхідність термінового хірургічного втручання Фіцо відвезили не до Братислави, а до Банської Бистриці, наступні кілька годин будуть вирішальними.

Низка європейських політиків відреагувала на замах на Фіцо

«Я рішуче засуджую підлий напад на прем'єр-міністра Роберта Фіцо. Таким актам насильства немає місця в нашому суспільстві, вони підривають демократію, наше найцінніше спільне благо. Мої думки з прем'єр-міністром Фіцо та його родиною», — заявила президентка Єврокомісії Укрсула фон дер Ляєн.

«Я був глибоко шокований жахливим нападом на мого друга, прем'єр-міністра Роберта Фіцо. Молимося за його здоров’я та швидке одужання! Хай Бог благословить його та його країну!» — написав на своїй сторінці у соцмережі X прем'єр Угорщини Віктор Орбан.

«Я шокований новиною про напад на прем'єр-міністра Словаччини Фіцо після засідання словацького кабінету в Гандлові. Ніщо не може виправдати насильство чи такі напади. Мої думки з прем'єр-міністром і його родиною», — сказано в заяві президента Європарламенту Шарля Мішеля.

«Глибоко шокована спробою вбивства прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо. Напад на обраного лідера також є нападом на саму ідею демократії. Бажаю йому повного та швидкого одужання. Мої думки з його родиною та близькими», — заявила прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас.

«Звістка про боягузливий замах на словацького прем'єр-міністра Фіцо мене дуже шокувала. Насильству не повинно бути місця в європейській політиці. У ці години мої думки з Робертом Фіцо, його родиною та громадянами Словаччини», — написав канцлер Німеччини Олаф Шольц.

«Шокований, почувши цю жахливу новину. Усі наші думки з прем'єр-міністром Фіцо та його родиною», — сказано в повідомленні в соцмережі X прем'єра Великої Британії Ріші Сунака.

«Ми рішуче засуджуємо цей акт насильства проти глави уряду нашої сусідньої держави-партнера. Потрібно докласти всіх зусиль, щоб насильство не стало нормою в будь-якій країні, формі чи сфері. Ми щиро сподіваємося, що Роберт Фіцо швидко одужає, і висловлюємо нашу солідарність із народом Словаччини», — написав також президент України на своїй сторінці у соцмережі X.

 

 Видання Denník N. із посиланням на TV Joj пише, що у Фіцо стріляв 71-річний чоловік з Левіце. Ще один словацький телеканал Markíza повідомляє, що чоловік, який стріляв у прем'єра «середнього віку».

Denník N. також пише, що, за його інформацією, нападник 1953 року народження, він стріляв з короткоствольного пістолета, яким володів легально.

Тим часом російська пропагандистка Симоньян уже «знайшла»причетних до замаху на ФіцоКерівниця пропагандистського телеканалу Russia Today нагадала про прокремлівські заяви пораненого словацького прем'єра. Вона нагадала, що словацький прем'єр раніше заявляв, що війна в Україні «почалася внаслідок розгулу українських неонацистів і Путін не мав іншого виходу». «Ось так вони працюють», - написала Симоняьн, очевидно, маючи на увазі українські спецслужби.

Український журналіст Денис Казанський відреагував на допис пропагандистки, зауваживши, що «кремлівська пропаганда уже отримала методичку».

Військовий оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко висловив здивування, що Патрушев, Бортніков, Наришкін та Юрій Лоза досі не висловилися про «український слід».

«А як же історії про те, що стрілку готували коридор на кордоні Словаччини та України, в районі Ужгорода і тут на нього чекала б оплата у розмірі трьох мільйонів рублів, яку особисто мав би вручити Буданов?», - іронізує він.

За словами Коваленка, схожа версія звучатиме від кремлівських рупорів. Він також нагадав, що Роберт Фіцо займався не тільки кишеньковою політикою, але й мав певні контакти та зв'язки з кримінальними колами. «Людина у всіх відносинах прогнила, а у таких, у житті всяке буває», - наголосив Коваленко, пише ТСН.

Реклама Google

Telegram Channel