Курси НБУ $ 40.76 € 43.85
Вишивальниця з Волині вишила карту України

У неї сотні вишитих рушників, картин, сорочок, ікон.

Фото: Фейсбук.

Вишивальниця з Волині вишила карту України

Оксана Рафальська за освітою фінансист, а в душі – художниця-рукодільниця

Жінка живе у селі Згорани на Ковельщині. Вишивати почала ще у шестирічному віці. Пригадує, як мама казала їй: «Ти ще мала для такої роботи», а тітка все ж таки дозволила дівчинці спробувати покласти хрестики на полотно. І відразу в маленької Оксани все вийшло без помилок. З того часу, як зізнається жінка, вона «захворіла» на вишивання, а нині не уявляє свого життя без узорів, полотна, ниток. У неї сотні вишитих рушників, картин, сорочок, ікон.

Про це розповідають у Головненській громаді. 

«Вважаю, що вишивання та малювання – це моя хвороба. Я не ляжу спати, якщо не повишиваю, встаю – і відразу до вишивання. Якщо випадає якась вільна хвилина, люди зазвичай ідуть на відпочинок, а я – до вишивки».

Але зізнається, що робота залежить і від натхнення.

Талант до вишивання пані Оксані успадкувала, адже в родині цим рукоділлям займалися і мама, і бабуся. Одначе, каже майстриня, вони так багато не вишивали, як вона. Крім того, у неї своя техніка, бо вишиває так, ніби малює. Тому її вишиті картини здаються об’ємними. Своє захоплення вишивкою вона передала невістці Наталії.

Миноріч навесні пані Оксана вишила першу карту України. Довжина полотна сягала 1м 28см, ширина – 88 см. У цій роботі їй допомагала невістка Наталія. Кожну область рукодільниці натхненно «замальовували» нитками у різні орнаменти й узори. 

Тоді картину авторка вишивки вирішила передати учням Згоранського ліцею.

Цього року Оксана Рафальська знову відтворила карту України на полотні. Її вишивальниця подарувала у Головненський Інклюзивно-ресурсний центр.

Тож нині кожного, хто входить у нещодавно відремонтоване приміщення закладу, радісно зустрічає вишита карта нашої держави. 

Першу роботу Оксани Рафальської можна побачити на відео: 

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: У місті на Волині Тараса Шевченка вбрали у вишиванку.

Реклама Google

Telegram Channel