Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
Волинська письменниця Оксана Забужко біля вежі князів Чорторийських презентувала нову книгу

Оксана Забужко – уродженка Луцька, тут пройшли перших сім років її життя.

Фото: lutskrada.gov.ua.

Волинська письменниця Оксана Забужко біля вежі князів Чорторийських презентувала нову книгу

У музейному просторі «Окольний замок» відбулася презентація книги «Вежа через [О]», яка стала результатом проведення першої Луцької літературної резиденції «Місто натхнення»

Нове видання презентувала письменниця Оксана Забужко – одна з резиденток і авторок.

Про це повідомляють у Луцькій міській раді. 

Літературна резиденція проходила в Луцьку у 2021 році упродовж 5 тижнів з ініціативи управління туризму та промоції міста спільно з творчою агенцією «Баляндраси» (м.Київ). Учасниками резиденції стали Оксана Забужко, Катерина Калитко, Мирослав Лаюк, Любко Дереш і Макс Кідрук.

Літературні твори, написані під час резиденції або під її впливом, увійшли до книги «Вежа через [О]». Це п’ять різних історій, які об’єднує спільний герой – місто Луцьк. Він фігурує у них як місто натхнення, місце подій або домівка персонажів.Упорядкуванням видання займалася літературна кураторка резиденції Ольга Ольхова. Книга побачила світ у видавництві «Комора» і вже з’явилася на полицях книгарень. Для лучан вона стала дійсно приємним відкриттям, тому презентація у дворику біля відреставрованої вежі Чорторийських пройшла з аншлагом/

Оксану Забужко привітала заступник Луцького міського голови Ірина Чебелюк. Вона відзначила особливу роль письменниці у створенні книги, та в її особі подякувала всім авторам, які вклали в свої тексти про Луцьк не просто частинку душі, а щось значно більше.

«Коли ви прочитаєте цю книгу, то зрозумієте мої емоції, які не можна вмістити у кількох словах. Вражає, настільки тонко автори передали свої відчуття, коли відвідували відомі місця та різні куточки нашого міста. І мені хочеться, щоб ви теж надихнулися цими емоціями», – наголосила Ірина Чебелюк.

Упорядниця видання Ольга Ольхова зауважила, що його унікальність не тільки в створенні топовими українськими авторами. А у тому, що в їхніх текстах Луцьк проступає у художній формі, і вони стають інструментом промоції міста, яке огортає теплом своїх персонажів та запрошує до себе читачів.

Оксана Забужко – уродженка Луцька, тут пройшли перших сім років її життя. «Вони дуже важливі, визначальні, формативні, – підкреслила письменниця. – І з роками дедалі більше цю формативність усвідомлюєш. Тобто, коли тобі 20 – ти його не згадуєш. Тобі здається, що це дитинство, воно не важливе. Але чим далі, тим більше ти розумієш, наскільки визначальними є ці сім років. Наскільки потужну закладку вони у тобі роблять».

Під час зустрічі письменниця окремо подякувала видавцям з Харкова, які, попри важку ситуацію в місті, зуміли видати книгу, та зачитала уривок тексту «Вартові руїни. З біографії одного двору», в якому описує свій будинок на вулиці Винниченка.

Інші «тексти луцького настрою» прозвучали у виконанні акторів театру «Гармидер». Присутні на презентації також скористалися можливістю взяти автограф в улюбленої письменниці та подякувати їй за творчість.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Лучани продемонстрували у вишиванках своє місце сили.

Реклама Google

Telegram Channel