Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
18 травня: яке сьогодні свято й що не можна робити

Мирного дня вам, люди!

Фото ілюстративне.

18 травня: яке сьогодні свято й що не можна робити

Сьогодні, 18 травня, День боротьби за права кримськотатарського народу. Віряни вшановують пам'ять святого Феодота Анкірського. 815-й день війни в Україні

18 травня в церковному календарі – день пам’яті святого Феодота Анкірського.

Про це розповідає ТСН.

 Він був мучеником, який жив у III столітті в Анкірі Галатійській (нині Анкара, Туреччина). Славився своєю жертовністю, милосердям та непохитною вірою в Христа. У часи переслідувань християн за імператора Діоклітіана Феодот став опорою для християнської громади, надаючи їй притулок та безпеку у своєму домі, де таємно звершувалися богослужіння.

Феодот також відвідував християн-в’язнів, надавав їм допомогу та з побожністю ховав тіла загиблих мучеників. Він відмовився принести жертву ідолам і відкрито засуджував язичницькі обряди, за що його піддали жорстоким мукам і відтяли голову мечем 303 року.

Що не можна робити 18 травня:

= Не можна рубати дерева чи навіть обривати гілочки.

= Заборонено надміру веселитися.

= Не варто сваритися, бо сварка затягнеться.

Народні прикмети і традиції на 18 травня:

= дивилися, який сьогодні день: чайки ввечері кричать — до теплої погоди;

= сонце опускається в серпанок — чекайте на дощ;

= дуб вже має листя, а ясен ні — на засушливе літо;

= зозуля довго без зупинки кує — до тепла;

= на заході сонце бліде — до дощу.Знахарі цього дня лікували болі в спині. Також це було особливе дівоче свято, коли дівчата знайомилися з парубками для створення сім'ї.

Сьогодні іменини відзначають Андрій, Богдан, Василь, Давид, Денис, Ісаак, Лев, Макар, Михайло, Павло, Петро, Семен, Федот, Юліан, Юлія, Олександра, Клавдія, Христина, Матрона, Фаїна.

Талісманом людини, народженої 18 травня, є турмалін. Камінь, який відомий людству дуже давно. Колись вірили, що турмалін рожевого кольору дарує жінці, яка його носить, привабливість в очах чоловіків.

Читайте також: «Якою буде погода сьогодні погода на Волині».

Реклама Google
 

Telegram Channel