Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
Непальський альпініст підкорив Еверест у рекордний 29-й раз

Камі Ріта підіймався на вершину майже щороку з моменту свого першого успішного сходження в 1994 році.

Фото – instagram.com/ kamiritasherpa.

Непальський альпініст підкорив Еверест у рекордний 29-й раз

54-річний Камі Ріта, який належить до етнічної групи шерпів, побив власний рекорд за кількістю сходжень на найвищу гору світу – 8849 метрів

Він піднявся на вершину 12 травня о 7:25 ранку, повідомила компанія Seven Summit Treks, у якій Камі Ріта працює старшим гідом. Цей чоловік підкорює гори вже понад два десятиліття: видатний альпініст навіть отримав прізвисько «Чоловік з Евересту».

Альпіністський шлях рекордсмена розпочався у 1992 році, коли він приєднався до експедиції на Еверест (інші назви гори – Джомолунгма або Сагарматха) як помічник. Відтоді Камі Ріта бере участь у численних експедиціях і майже щороку підіймається на найвищу вершину світу. Водночас Камі Ріта Шерпа підкорював й інші відомі гори у Гімалаях: К2, Чо-Ойю, Лхоцзе та Манаслу.

Серед іноземців, які підкорювали Еверест найбільшу кількість разів, лідирує Кентон Кул із Великої Британії, який піднімався на найвищу гору планети 17 разів.

Непалець утримує рекорд за кількістю сходжень на Еверест з 2018 року. 23 травня минулого року він піднявся на гору 28-й раз. А до нього рекордсменом серед чоловіків був Аппа Тенцінг, який виходив на Джомолунгму 21 раз.

Цікаво, що батько Камі Ріти був одним з перших професійних гідів-шерпів після 1950 року, коли найвищу гору відкрили для іноземних альпіністів. Нині ж через засилля туристів на Евересті Верховний суд Непалу наказав уряду обмежити кількість дозволів на сходження. Проте у 2023 році країна видала рекордне число таких дозволів – 463.

Водночас у 2018 році Непал заборонив іноземцям самостійно сходити на Еверест. Крім цього, при підйомі на гору від альпіністів вимагають використовувати чіп для стеження.

Ліна ЛІС.

Реклама Google

Telegram Channel