Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
Повчальна колонка мами 4 дітей із Волині

«Я буду. Це для мене важливо», – відказую доньці».

Mother and teen daughter after quarrel on sofa at home.

Фото із сайту depositphotos.com.

Повчальна колонка мами 4 дітей із Волині

ДОРОГЕЗНА УВАГА

– Мам, сходиш до мене на гурток – тебе запрошують? – Хай-но подумаю, що в мене з часом…

Ми розмовляли з донькою про її гурток. І я перебувала в роздумах, чи варто скористатися запрошенням, чи за той час вирішити якусь із тисячі нагальних справ. Оцінювала, що вона все-таки – в 9-му класі,  й без мене геть добре впорається. Та в якийсь момент згадала свій недавній візит до сина у кав’ярню, де він підпрацьовує, і зрозуміла, що насправді я дуже помиляюся з точкою відліку. Самостійність і вміння дати собі раду – у цій темі геть ні до чого.

Якось так повелося, що чим менше дитя – тим більше ми, мами і тати, ним опікуємося. З часом, коли дорослішає, все частіше й охочіше даємо йому можливість спробувати «самостійне плавання». Тобто те, що контролювали раніше діями, переводимо на контроль у формі регулярних запитань, а потім – уже й не таких регулярних. Але опіка – не лише про контроль, а й про увагу. Не нав’язливу, а от ту, справжню і – з любов’ю. То увага вищого рівня – як до дорогої тобі людини, до її життя поза притаманному цьому віку системою «сім’я – школа», яка справді популярна, важлива, але – не єдина. При таких роздумах рішення приймати легко. 

«Я буду. Це для мене важливо», – відказую доньці і тут же отримую винагороду, бо вона починає усміхатися. Хоча через кілька хвилин таки перепитує, чому це для мене важливо.  Питання – це теж важлива інформація. Моє дитя хоче більше послухати про себе – десь і «звірити годинники», чи точно так сприймають її батьки, як вона це собі уявляє. В будь-якому випадку ця взаємна увага є дорогезною. 

Радію, що змогла вчасно задуматися над вартісним, яке, якщо розібратися, крилося у начебто простенькій ситуації. У будь-якому випадку висновок один – поспішати з рішеннями не варто.

Маєте свої відкриття, як жити з дітьми дружно й цікаво, діліться. Наші адреси: [email protected] або ж [email protected], а поштова – 43016, м. Луцьк, вул. Ковельська, 2, «Цікава газета на вихідні».

Оксана КОВАЛЕНКО, мама 4 дітей.

Читайте також: «Буває, що і яйця курку вчать». Колонка мами 4 дітей із Волині​.

Реклама Google

Telegram Channel