Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
А бетонні плити з іменами загиблих відправили… під огорожу

За цим білбордом були імена визволителів Горохівщини.

Фото Миколи КРИСЮКА.

А бетонні плити з іменами загиблих відправили… під огорожу

Вирішив написати в газету «Волинь» про те, що мене, як мовиться, зачепило за живе. Йдеться про Пагорб слави в місті Горохові…

Я не був тут декілька років. І ось недавно, після 9-го травня, зайшов. І був вражений ставленням до пам’яті про воїнів, які загинули, визволяючи від гітлерівців в 1944 році Горохівщину. Згадав, як у дитинстві, ще піонером, ступав по цих сходах, котрі ведуть до пам’ятника. І сьогодні все тут ніби добре: пам’ятник – у належному стані, скульптури пофарбовані. Мою увагу привернув білборд  – дуже гарний, в національних кольорах. Ось тільки ж, як знаю, за ним  були імена тих, хто загинув, визволяючи тодішній Горохівський район. Де ж вони?..

...Вважаю це наругою над пам’яттю бійців, які у роки Другої світової війни  визволяли села Горохівщини. Навіть –вандалізмом.

Перша думка, що їх було прикрито. Та, виявляється, бетонні плити з іменами просто збили й відправили… під огорожу. Я порахував, що було 37 плит, на кожній з них – по 44 прізвища, тобто всього – майже дві тисячі чоловік, яких було увічнено тут. Зрозуміло, що через багато десятиліть з часу відкриття Пагорба слави плити почали відпадати, вони потребували реставрації. А це – робота й затрати чималі. Вибрано було ось такий варіант – плити зняли, і тепер вони лежать під огорожею... Вважаю це наругою над пам’яттю бійців, які у роки Другої світової війни визволяли села Горохівщини. Навіть – вандалізмом. Хочеться сподіватися, що, прочитавши ці рядки в газеті «Волинь», керівники Горохівської громади знайдуть відповідні кошти, і плити з іменами загиблих воїнів займуть достойне місце. 

Микола КРИСЮК, житель селища Мар’янівка

Пам’ятник впорядковано, скульптури пофарбовані, а ось плити з іменами загиблих тепер – на задвірках.
Пам’ятник впорядковано, скульптури пофарбовані, а ось плити з іменами загиблих тепер – на задвірках. 

 Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel