Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
Як волинський «Фаберже» своїми виробами допомагає ЗСУ (Фото)

Анатолій Бойко.

Фото: з архіву Анатолія Бойка.

Як волинський «Фаберже» своїми виробами допомагає ЗСУ (Фото)

Кошти від продажу його шедеврів йдуть на допомогу нашим захисникам

Хто з нас не чув легенди про те, як у давні часи гуси Рим врятували?! Нині ж гусячі яйця рятують Україну. То вже не міф, а фантастична реальність. І творить її тричі рекордсмен світу житель Володимира Анатолій Бойко, якого називають волинським «Фаберже».

Про це пише Високий Замок.

Майстер уже виставив на міжнародних аукціонах понад тридцять своїх робіт зі шкаралуп гусячих яєць. Реалізуються через благодійний фонд «Культурний дипломат», учасником якого є пан Анатолій.

— Зазвичай я працюю з курячими, гусячими, страусиними та перепелиними яйцями, — каже Анатолій Бойко. — Проте на аукціони виставляю виключно композиції зі шкаралупи гусячих яєць, яку інкрустую кольоровими металами з Італії. Вона надзвичайно крихка, тому вимагає особливої обережності. Всередині робіт розміщую іконки Божої Матері, Ісуса Христа, святого Миколая. Свої роботи покриваю автомобільним лаком преміумкласу та розміщую на підставках з бурштинової крихти.

Співрозмовник зауважує, що за допомогою прямих та хвилястих ліній, овалів, змієподібних спіралей та знаків безкінечності створює символи, які є відображенням трипільської культури. Бо ж вони несуть в собі священну пам’ять наших предків.

Нерідко майстру доводиться розтягувати яєчну шкаралупу більш ніж удесятеро. Він першим у світі винайшов таку дивовижну техніку оздоблення. Багато хто не вірив, що це можливо. Тож Анатолій дав одне яйце на експертизу. Фахівці підтвердили, що воно справді виготовлене з витягнутої яєчної шкаралупи.

Анатолій радіє, що одну з його робіт на аукціоні у канадському Торонто продали за тисячу доларів. А в одній з країн Балтії на аукціоні декоративне яйце пішло з молотка за 1700 доларів. Усі кошти від продажу цих шедеврів майстра йдуть на потреби українського війська. Зокрема, за них купують ударні дрони для наших захисників. Нещодавно на замовлення 14-ої окремої механізованої бригади пан Анатолій виготовив гусяче яйце із зображенням дрона.

Нині майстер чекає результатів торгів на аукціонах у Німеччині, куди відправив аж десять своїх робіт.

Якими інструментами створює свої шедеври?

Це – американська машинка для виготовлення ювелірних виробів, німецький апарат для гравіювання, дуже тоненькі, як людська волосина, спеціальні японські бури для виробництва  мікросхем.

— А гачок для очищення шкаралупи зсередини я змайстрував зі спиці професійного гоночного велосипеда, — зізнається Анатолій. — Бо та спиця з міцної інструментальної зносостійкої сталі.

Варто нагадати, що майстер встановив світовий рекорд у номінації «Перша авторська колекція експонатів з яєчної шкаралупи, інкрустованої металом». Крім того, майстру належать ще два світові досягнення — він просвердлив у курячому яйці 33 тисячі 346 отворів, а у гусячому — 52 тисячі 745. Діаметр цих отворів — 0,2 мм. Усі ці здобутки увійшли до Книги рекордів Ґіннесса. І як справедливо зазначила одна шанувальниця творчості Анатолія, «Фаберже тихо плаче у куточку…»

— Допомагатиму нашим воїнам, скільки у мене вистачить сил, — додає чоловік. — Для аукціонів підготую нову партію виробів. Ось лише трішки підлікуюся…

Нині Анатолій поправляє своє здоров’я. Як солдат, у радянські часи він отримав дві контузії під час військових дій у Нагірному Карабаху…

 
 
 

 

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Лісівники Волині провели масштабні тренувальні збори.

Реклама Google

Telegram Channel