Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
Понад 2 тисячі українських книг відправили з Волині до Миколаєва

Волинь активно долучилася до проєкту.

Фото: Фейсбук.

Понад 2 тисячі українських книг відправили з Волині до Миколаєва

З нагоди 210-ої річниці з дня народження Тараса Шевченка, стартував Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською»

Детально про те, як в області долучилися до акції розповіла т.в.о. директора Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки Наталія Граніч сьогодні, 24 травня 2024 року, під час брифінгу в ОДА.

Про це інформують у Волинській ОВА. 

За її словами, проєкт ініціював Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь за підтримки Міністерства освіти і науки України, Всеукраїнського проєкту «Єдині», студентських мовних омбудсменів та Асоціації мовних курсів.

Його мета – зібрати книжки для поповнення бібліотечних фондів, бібліотечних пунктів, а також книжкових пунктів в укриттях і громадських приймальнях областей, що найбільше постраждали від російського вторгнення. Це Сумська, Запорізька, Луганська, Донецька, Миколаївська, Харківська області.

«Волинь активно долучилася до проєкту. На сьогодні маємо більше двох тисяч книжок, які вже відправлено в ці області. Волинська державна обласна універсальна наукова бібліотека визначена головним координатором по збору цих книг. І нещодавно завдяки волонтерам і Новій Пошті ми відправили гуманітарний вантаж до Миколаївської обласної універсальної наукової бібліотеки, – зауважила пані Наталя. – Думаю, що цей вантаж знайде свого читача, користувача і буде дуже корисним».

До слова, акція наразі безстрокова. Тож волинян закликають долучитися та принести україномовну літературу до місцевих бібліотек.

«Повірте, що це дуже важливо! І ці книги читають і їх дуже чекають там, де люди обмежені в доступі до української книги», – додала Наталія Граніч.

Потому директорка закцентувала увагу на питанні актуалізації бібліотечних фондів. Мова йде про списання російськомовної літератури. Зокрема, станом на 1 травня 2024 року у бібліотеці імені Олени Пчілки вже списано 72 тис. 534 примірники. Натомість купують якісну україномовну літературу. Зважаючи на брак державного фінансування, кошти намагаються заробити самостійно, надаючи платні послуги та здачею макулатури.

 

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel