Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
Що необхідно знати ФОПу 1 групи?

Реклама.

Фото: online.novaposhta.education.

Що необхідно знати ФОПу 1 групи?

Кожному, хто має намір розвиватись у сфері бізнесу, необхідно розуміти тонкощі законодавства. Зокрема знати, як зареєструвати підприємство, які податки сплачує той чи інший вид компанії та ін. Важлива складова українського бізнесу — це фізичні особи-підприємці.

Головне про 1 групу ФОП

ФОП 1 група — це форма підприємства, яка дозволяє фізичній особі здійснювати комерційну діяльність у малих масштабах. Вони мають право на роздрібний продаж товарів та надання послуг. Основною умовою для цих підприємців є працювати з кінцевими споживачами, не займаючись комерційною діяльністю з юридичними особами. Однак вони не зобов'язані контролювати подальше використання товарів після продажу.

Фізична особа-підприємець цієї групи не може здійснювати комерційну діяльність у кафе та ресторанах, а також у магазинах та кіосках. Обмеження доходу складає 1 млн гривень. Тобто така форма підприємства підходить тільки для малих бізнесів.

Зареєструвати ФОП може кожен повнолітній громадянин України. Необхідно лише подати заяву та зібрати мінімальний пакет документів, до якого входять посвідчення особи (паспорт) та номер платника податків (РНОКПП). Реєстрація може бути здійснена як особисто, так і в онлайн-форматі.

З ким дозволено працювати першій групі ФОП?

ФОПи першої групи не можуть працювати ні з ким, крім населення та інших фізичних осіб, які є підприємцями. Наймати працівників вони також не мають права. Однак якщо потрібна разова допомога спеціаліста в певній галузі, можна укласти угоду цивільноправового характеру.

При порушенні цих умов бізнесмена очікують штрафні санкції та автоматичне перенесення до іншої організаційно-правової форми господарства. Тому якщо для функціонування бізнесу необхідні наймані працівники, краще одразу обрати іншу групу.

Оподаткування 1 групи ФОП

ФОПи першої групи — це платники єдиного податку. ЄП необхідно сплачувати щомісяця. Його ставка складає 10% від актуального прожиткового мінімуму в країні. Подавати звітність до ДПС необхідно щоквартально.

Ще один обов’язковий платіж — єдиний соціальний внесок. Суму рахують, спираючись на актуальну мінімальну зарплатню. ЄСВ складає 22% від неї. Звітність по соціальному внеску фіксується в Додатку 1 до Податкової Декларації.

РРО — чи потрібен першій групі ФОП?

Реєстратор розрахункових операцій потрібен для контролю за обігом коштів. Це повноцінний фіскальний касовий апарат. Відповідно до чинного законодавства усі підприємці зобов’язані їх використовувати. Однак для ФОПів 1 групи це не актуально, оскільки вони реалізують товари в невеликій кількості, ці фізичні особи-підприємці звільнені від зобов’язання використовувати РРО.

Що буде, якщо порушити норми?

Найбільш поширені порушення та передбачені законом покарання наведені в таблиці.

Таким чином, перша група ФОП — це доволі обмежена організаційно-правова форма ведення господарства, однак вона широко розповсюджена та має низку переваг.

Реклама Google

Telegram Channel