Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
У Луцьку відбувся конкурс духовної музики

Волинь-нова

У Луцьку відбувся конкурс духовної музики

Хори «Кредо» й «Аксіос» парафії Холмської ікони Богоматері здобули перемогу в ІІ турі Відкритого хорового конкурсу духовної музики ім. А. Річинського і М. Тележинського «Волинський ренесанс»

«Кредо» (художній керівник і регент Катерина Токало) удостоєно гран-прі, «Аксіос» (художній керівник і регент Олександр Марач) – посів І місце.

Про це йдеться на сторінці Волинської єпархії Православної Церкви України.

У конкурсній програмі було представлено такі твори у виконанні хору «Кредо»: «Ізбавленіє посла Господь» (партесний концерт № 11) І. Домарацького, «У Царстві Твоїм» А. Річинського та «Дух Твой благий» (партесний концерт) С. Пекалицького. «Аксіос» запропонував: «До Богородиці» А. Річинського, «Прийдіте поклонімось» М. Березовського, «Благослови, душе моя» К. Стеценка й «Достойно є» А. Веделя.

Влаштували конкурс Волинська обласна організація Національної всеукраїнської музичної спілки, факультет культури і мистецтв Волинського національного університету ім. Лесі Українки за благодійної підтримки Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку, Волинського товариства польського мистецтва «Барви кресове», ГО «Транспортний рух».

Мистецьке змагання відбулося у Волинському обласному театрі ляльок. У ньому взяли участь чотири музичні колективи. Крім уже згаданих, це жіноча хорова капела «Глорія» і мішаний хор «Музичні гобелени» Луцького педколеджу.

Конкурс оцінювало журі у складі: композитор Віктор Тиможинський (голова), художній керівник Волинського народного хору Олександр Стадник і викладач ВНУ Василь Шкоба.

Михайло Тележинський (1886–1939) – композитор, хоровий диригент. Життя його було тісно пов'язане з Волинню, куди він переїхав 1919 року. У 1922-му організував хор «Замочок», один з найкращих у краї. Опісля був регентом хору Чеснохресного братства. У 1936 році прийняв духовний сан і став священником Василівської церкви у Володимирі. Композитор протягом життя написав багато творів: хорових, солоспівів, обробок народних пісень.

Арсен Річинський (1982–1956) – український громадський, політичний і церковний діяч, композитор, фотограф, краєзнавець, основоположник української етнології релігії, лікар. Він активно трудився, змагаючись за незалежну українську державу й незалежну православну українську церкву, зазнаючи репресій з боку польської та більшовицької влади. 2009 року Архієрейський собор УАПЦ зарахував Арсена Річинського до місцевошанованих святих як сповідника віри.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Волинська художниця-аматорка декорує автобусні зупинки (Відео).

Реклама Google

Telegram Channel