Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
«Мамо, не плач.  Я повернусь весною. У шибку пташинкою вдарюсь твою…»

Присутні на презентації сфотографувалися на пам’ять про цю подію.

Фото із сайту Мар’янівської селищної ради.

«Мамо, не плач. Я повернусь весною. У шибку пташинкою вдарюсь твою…»

У Мар’янівській селищній територіальній громаді, що на Горохівщині, відбулася презентація фотоальбому «Пам’ятаємо своїх Героїв». З 2014-го по 2024-й рік 31 мешканець цієї громади віддав життя за Україну (один із них повернуся в рідний край «на щиті» уже тоді, як книга була надрукована). Ця подія припала на 23 травня, коли в нашій державі відзначають День Героїв. А Героями сьогодні є всі, хто пішов захищати Україну, хто віддав за неї життя

«Вкотре довелося пережити непрості долі і самих захисників, і їхніх рідних» 

Почалося дійство біля стели загиблих Героїв. Настоятель храму Святих Апостолів Петра й Павла отець Віталій відправив панахиду, відбулася спільна молитва за упокій душ тих, хто поліг на полі бою з ворогом чи помер, втративши здоров’я на передовій, заради того, щоб Україна була незалежною, щоб їхні діти й онуки не знали війни. А потім у залі Будинку культури селища Мар’янівка, де зібралися рідні загиблих (зокрема, їхні батьки, яким випала така гірка доля – хоронити синів), дружини, котрі рано овдовіли, просто небайдужі односельці, відбулася презентація фотоальбому, сторінки якого розповідають про кожного із загиблих Героїв. І найперше ведучі – директор «Центру надання культурних послуг» Оксана Киричук, бібліотекар села Галичани Наталія Чосік – сказали про тих, хто працював над створенням пам’ятного видання. Вони запросили на сцену вдову, маму бійця, який на фронті вже чотири роки, – жительку села Скриголове, громадську активістку Євгенію Харків, секретаря Мар’янівської селищної ради Ольгу Васюренко й учительку-пенсіонера Бужанівського ліцею Галину Стрільчук.

Посмертну нагороду Івана Лагановського отримала  його мама – Світлана Савка.
Посмертну нагороду Івана Лагановського отримала його мама – Світлана Савка.
Ось цей фотоальбом – збережена пам’ять про мешканців громади, котрі віддали життя за Україну.
Ось цей фотоальбом – збережена пам’ять про мешканців громади, котрі віддали життя за Україну.

 Кожна з цих педагогинь за фахом та й просто однодумиць зробила свій внесок у те, щоб альбом став унікальним виданням. І це – без перебільшення. Свого часу Євгенія Іванівна, коли її чоловік Михайло Васильович повернувся із фронту, зініціювала створення фільму «Я вірю, що закінчиться війна». За підтримки, зокрема, головного редактора газети «Волинь» Олександра Згоранця, цю ініціативу було реалізовано. Щоб зберегти пам’ять про свого чоловіка та всіх інших воїнів – мешканців громади, котрі віддали своє життя заради Перемоги над ворогом, вона взялася й за створення альбому «Пам’ятаємо своїх Героїв». Саме Євгенія Харків збирала всю інформацію про бійців-земляків. Як зізналася, виступаючи перед присутніми,  їй вкотре довелося пережити непрості долі і самих захисників, і їхніх рідних:  матерів, батьків, дружин, які рано овдовіли, дітей, що осиротіли.

Фотоальбом має не лише гарний дизайн, а ще й створений на сучасному рівні – з використанням QR-кодів. І це вже – заслуга Ольги Васюренко. Той, хто візьме його до рук, зможе, крім вміщеної інформації, знайти й багато додаткової. Адже у фотоальбомі – понад 150 QR-кодів на публікації газети «Волинь», а також «Горохівського вісника», Волинської обласної та Луцької районної військових адміністрацій, Youtube каналу Мар’янівської селищної ради та інших електронних ресурсів. 

Тексти редагувала й коректувала Галина Стрільчук. За словами Галини Миколаївни, із загального числа Героїв, про які розповідає фотоальбом, добрий десяток – мешканці Бужанського старостинського округу, окремі з них – її колишні учні. У пам’яті збереглися  юні обличчя тих, хто нині поліг за Україну. 

«Це – рубець на серці, який постійно болить»

Коли слово надали голові Мар’янівської селищної ради Олегу Басалику, він тепло відгукнувся про творців фотоальбому. 

З великим співчуттям Олег Володимирович звернувся до батьків загиблих, подякував їм за те, що виростили мужніх, відданих своїй країні синів, низько вклонився їм. Матері, дружини-вдови одержали фотоальбоми, квіти. А на рідних двох загиблих бійців – Івана Лагановського та Михайла Мітури – чекав зворушливий момент: представник Луцького районного ТЦК майор Сергій Романюк вручив їм нагороди  (сина, чоловіка) – ордени «За мужність» III ступеня. Цього дня одержали відзнаки і мешканці громади – учасники бойових дій, які визнані інвалідами війни, – Степан Решитарський, Ростислав Собець, Дмитро Тимощук і Назарій Нарусевич.

Презентація фотоальбому була сповнена зворушливих моментів, починаючи від перших хвилин, коли звучали такі відомі нині рядки з пісні: «Мамо, не плач. Я повернусь весною. У шибку пташинкою вдарюсь твою…», і закінчуючи виступом волонтерки, депутата Мар’янівської селищної ради Валентини Маціюк. Вона прочитала свої авторські поезії, написані в роки великої війни як відгук на те, що бачила й пережила, буваючи на передовій з перших її днів. Усіх, чиї імена записані у фотоальбомі, як говорила пані Валентина, вона знала, зустрічалася з ними на Сході України, допомагала їм раціями, генераторами, автомобілями. Чи треба казати, як боляче було з ними прощатися?.. «Це – рубець на серці, який постійно болить». До речі, окремі вірші Валентини Маціюк увійшли до фотоальбому.

А на рідних двох загиблих бійців – Івана Лагановського та Михайла Мітури – чекав зворушливий момент: представник Луцького районного ТЦК майор Сергій Романюк вручив їм нагороди  (сина, чоловіка) – ордени «За мужність» III ступеня.

Цей же невимовний біль – і в словах дружини загиблого Тараса Грицюка – пані Мар’яни, а також – голови громадської організації «Об’єднання матерів і дружин захисників України» у Волинській області Катерини Свищ. Він – і в тих піснях, які прозвучали у виконанні аматорів сцени села Бужани, селища Мар’янівка… 

На презентації фотоальбому йшлося й про те, що він побачив світ завдяки меценатам. Підприємець із Горохова Карапет Асутарян, вклад якого – найбільший, виступаючи перед присутніми, наголосив, що вважав своїм святим обов’язком долучитися до такої благодійності. Серед спонсорів – і газета «Волинь». Тож її головний редактор Олександр Згоранець є в числі тих, кому сім’ї родин загиблих воїнів, як зазначається у виданні, висловлюють подяку за фінансову підтримку. І по-іншому не могло бути, бо наше видання не лише висвітлювало на своїх сторінках зустрічі з матерями, вдовами захисників, які проводилися з ініціативи Євгенії Харків у Мар’янівській громаді, а й вручало рідним спеціально виготовлені іменні значки загиблих. На жаль, з часу проведення зустрічі у грудні минулого року, до числа мешканців громади, які поповнили Небесний легіон, додалося ще п’ятеро Героїв. За дорученням Олександра Згоранця, авторка цих рядків передала їх матерям і дружинам-вдовам.

Катерина ЗУБЧУК.

* – Матеріал підготовлений завдяки фінансовій підтримці Української Асоціації Медіа Бізнесу за гроші «Німецького Фонду Маршалла з США» та «Українського Медіа Фонду».

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel