Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
Чоловік провів 46 років у камері смертників  і… вийшов на волю

Процес над Івао Хакамадою перетворився в Японії на судовий серіал, за яким стежить уся країна.

Фото із сайту bbc.com.

Чоловік провів 46 років у камері смертників і… вийшов на волю

Але радіти рано – залишається ймовірність, що його таки повісять

88-річному японцю Івао Хакамаді знову загрожує смертна кара – через 56 років після першого смертного вироку за звинуваченням у пограбуванні та вбивстві начальника, його дружини та двох дітей.

Професійного боксера Хакамаду заарештували 1966 року, коли тіла чотирьох людей знайшли після пожежі на фабриці з перероблювання соєвих бобів неподалік Токіо.

Після 20 днів допитів він зізнався у вбивстві, проте на суді заявив, що це зізнання давав під тортурами. Адвокати підозрюваного наполягали на тому, що слідчі сфабрикували докази.

Проте в 1968 році Хакамаду визнали винним і засудили до найвищої міри покарання (зазвичай в Японії страчують злочинців через повішення). Він провів 46 років у камері смертників і через це навіть потрапив до «Книги рекордів Гіннеса».

Але у 2014 році суд у місті Сідзуока довів, що ДНК засудженого не збігається з генетичним матеріалом крові, виявленим на місці злочину. Суддя припустив, що слідство сфальсифікувало докази, та призначив новий розгляд, після чого Івао Хакамада вийшов на волю. А після цього інший суд – у Токіо – взагалі скасував рішення про повторний розгляд, і здавалось, що Хакамада може вже остаточно видихнути, але третій суд – Верховний – таки підтримав повторний процес у силі.

Тож розгляд справи триває і далі. При цьому обвинувачення впевнене, що зможе довести вину Хакамади повністю та остаточно, – в такому разі його таки стратять. А захист, розуміло,  наполягає на його невинуватості.

Півстолітня справа колишнього боксера, за якого заступилися інші японські боксери та організація Amnesty International, перетворилася в Японії на судовий серіал, за яким стежить уся країна. Вирок і ймовірну страту очікують протягом найближчих місяців.

Японія – єдина велика розвинена демократія, крім Сполучених Штатів, де є смертна кара, і це рішення має у країні широку соціальну підтримку.

Прихильники Хакамади стверджують, що десятиліття, проведені ним в очікуванні смертної кари, переважно в одиночній камері, завдали непоправної шкоди його психічному здоров’ю. 

Сам Хакамада сказав в інтерв’ю агенції AFP у 2018 році, що все його життя – боротьба, яку він веде щодня.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel