Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
Полуниці зі сметаною від мами загиблого побратима поранені бійці запам’ятають назавжди

Із подарунками та домашніми смаколиками жінки завітали в обласний госпіталь ветеранів війни.

Фото з архіву Євгенії ХАРКІВ.

Полуниці зі сметаною від мами загиблого побратима поранені бійці запам’ятають назавжди

«Разом легше пережити горе, тож не треба закриватися в собі зі своїм болем»

 Матері, вдови мешканців Мар’янівської громади, чиї життя забрала війна, минулої неділі побували у чоловічому Свято-Миколаївському Жидичинському монастирі та в музейному просторі «Окольний замок» міста Луцька

У Мар’янівській громаді вже в перші два роки повномасштабного вторгнення росії відбулися зустрічі з рідними загиблих Героїв, число яких, на жаль, збільшувалося. На них наголошувалося, що «разом легше пережити горе, тож не треба закриватися в собі зі своїм болем, а йти до людей». А ще ініціаторка цих зустрічей Євгенія Харків, яка днями з однодумцями подарували громаді фотоальбом «Пам’ятаємо своїх Героїв», започаткувала для матерів, вдів і пізнавальні мандрівки. Торік вони побували в музеї «Козацькі могили» у Берестечку. А минулої неділі приїхали в село Жидичин, що неподалік Луцька, та в обласний центр.

Отець Феодосій відслужив заупокійну панахиду, згадавши поіменно всіх загиблих на війні мешканців Мар’янівської громади.
Отець Феодосій відслужив заупокійну панахиду, згадавши поіменно всіх загиблих на війні мешканців Мар’янівської громади.

 У старовинному храмі чоловічого Свято-Миколаївського монастиря разом із парафіянами жінки долучилися до молитви, зокрема, за здоров’я всіх захисників, котрі й сьогодні на передовій виборюють Перемогу України над ворогом. Отець Феодосій, який із благословення намісника обителі архімандрита Костянтина відправив заупокійну панахиду, згадав поіменно мешканців Мар’янівської громади, котрі поповнили Небесний легіон.

Потім екскурсовод Мирослава Бондарук провела для жінок екскурсію, під час якої розповіла про найцікавіші сторінки з історії храму й чоловічої обителі. Символічно, що до них приєдналася й група військових, котрі проходять реабілітацію у військовому госпіталі міста Луцька. Поряд із матерями, вдовами загиблих були ті, хто продовжив ратну справу, за яку віддали своє життя їхні сини, чоловіки.

Раїса Павлівна – зі своїми смачними ягодами.
Раїса Павлівна – зі своїми смачними ягодами.

 До речі, з жінками зустрівся мешканець селища Мар’янівка, а нині – підприємець, який живе в Луцьку, Володимир Кватирко. Він завжди долучається до благодійності й бере участь у ярмарках, які проводять волонтери, котрі згуртувалися при монастирі, для збору коштів на допомогу Збройним силам України. Не зміг бути осторонь і того дня, дізнавшись, що в монастир приїхали його землячки. Тож було частування від волонтерів, зокрема й від Володимира Кватирка. 

Поряд із матерями, вдовами загиблих були ті, хто продовжив ратну справу, за яку віддали своє життя їхні сини, чоловіки.   

Того дня мешканки Мар’янівської громади побували і в «Окольному замку» – музейному просторі, туристичному об’єкті Луцька, який торік було створено на базі Вежі Чорторийських, оборонних мурів XV століття та Монастиря єзуїтів із підземеллям.

І, вже за своєю доброю традицією, завітали з подарунками та домашніми смаколиками в обласний госпіталь ветеранів війни, де перебувають на лікуванні учасники бойових дій, в тому числі й мешканці Горохівщини. Мама загиблого Олега Пастухова із села Довгів – Раїса Павлівна – привезла полуниці, які так любив її син. Уже, на жаль, він не прийде до неї, не скуштує цих ягід, як було, здається, ще зовсім недавно. Тож жінка захотіла пригостити полуницями з домашньою сметаною хлопців-воїнів, котрі перебувають на лікуванні в госпіталі. 

Цю духовно-культурну програму було організовано, як розповіла її ініціаторка Євгенія Харків, Мар’янівською селищною радою та редакцією газети «Волинь». Від імені усіх жінок, Євгенія Іванівна подякувала тим, хто  долучився до її проведення. Зокрема, Руслану Теліпському, який очолює волонтерський рух «Меценати для солдата», та Любові Фрадинській – керівниці волонтерського руху Святого Симона Киринейського при Жидичинському монастирі, Дмитру Зіньку (Музейний простір «Окольний замок»).

Більше фото і відео – на сайті volyn.com.uа.

*–Матеріал підготовлений завдяки фінансовій підтримці Української Асоціації Медіа Бізнесу за гроші «Німецького Фонду Маршалла з США» та «Українського Медіа Фонду». 

Катерина ЗУБЧУК.

Telegram Channel