Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
Їх шукають: якими політиками українці цікавились у травні 2024 року?

Денис Ярославський, Сергій Гривко, Петро Порошенко, Дмитро Разумков, Марія Мезенцева — саме про них українці найчастіше шукали інформацію протягом травня 2024 року.

Фото Чесно.

Їх шукають: якими політиками українці цікавились у травні 2024 року?

Денис Ярославський, Сергій Гривко, Петро Порошенко, Дмитро Разумков, Марія Мезенцева — саме про них українці найчастіше шукали інформацію протягом травня 2024 року

Запит суспільства на інформацію про політиків сформували найбільш резонансні теми травня 2024 року — мобілізація, наступ російських окупаційних військ на Харківщині, стан фортифікаційних споруд, одруження політиків тощо. 

Ким саме найбільше цікавились українці у травні 2024 року? Рух ЧЕСНО проаналізував статистику переглядів профілів політиків на платформі ПолітХаб і представляє десятку найбільш читаних.

Перше місце за запитами українців посів Денис Ярославський, який у 2020 та 2021 роках невдало балотувався у мери Харкова, а в березні 2022 року долучився до лав Збройних сил України. У травні цього року він відзначився експресивними коментарями з приводу наступу російських окупаційних військ на Харківщину та заявив про відсутність фортифікаційних споруд на кордоні з росією. Саме ці коментарі використовували у повідомленнях низка ЗМІ, а аудиторія, відповідно, шукала інформацію про автора.

У травні суспільний резонанс викликав законопроєкт скандального нардепа від Слуги народу Сергія Гривка про «поліпшення демографічної ситуації в Україні», який вже відкликано. Цим законопроєктом автор, серед іншого, пропонував запровадити демографічний збір для громадян віком 21–58 років, які мають менше трьох дітей. 

 

 Нагадаємо, тогоріч нардеп Гривко вже пропонував низку контраверсійних рішень, а саме: створити держреєстр експертів езотеричної сфери (законопроєкт вже знято з розгляду), зобов’язати ув’язнених генерувати електроенергію на велогенераційних установках. Крім того, Гривко був серед авторів скандального законопроєкту, вже також  відкликаного, яким передбачалося право командирів ЗСУ позбавляти життя своїх підлеглих у разі, якщо ті самовільно залишають місця дислокації або не виконують наказів під час воєнного стану та в умовах бойової обстановки.

Наступним за популярністю серед українців став п’ятий президент Петро Порошенко. На початку цього місяця його разом із чинним президентом та іншими високопосадовцями оголосило в розшук МВС Росії. Крім того, цього місяця лідер «»Європейської солідарност», перебуваючи в Берліні, представив свою «формулу перемоги».

Четверте місце у рейтингу запитів посіла Марія Мезенцева — народна депутатка від Слуги народу, яка на початку минулого року стала головою Комітету з питань рівності в ПАРЄ. Ймовірно, значний інтерес до депутатки був зумовлений оголошенням про її шлюб із депутатом Київської міської ради та командиром батальйону ударних авіаційних комплексів Ахіллес у складі 92-ї ОМБр ім. кошового отамана Івана Сірка Юрієм Федоренком.

Наступний у рейтингу Роман Світан, який після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну виступає у ЗМІ як військовий експерт. Крім того, Світан є полковником запасу, раніше був у полоні в російських спецслужб. У 2014 році невдало балотувався до Верховної Ради самовисуванцем.

Шосте місце зайняв Ростислав Шапошніков, у минулому український журналіст, який, за інформацією ЗМІ, у серпні 2014 року потрапив у полон до кадрових військових РФ під Іловайськом, коли перебував разом з українськими військовими як журналіст. Через декілька днів Шапошніков вийшов на зв’язок і повідомив, що його відпустили після особистих перемовин. Того ж року він невдало балотувався до Верховної Ради від партії балашова «5.10». 

У 2015 році Шапошніков виїхав у США, звідки активно критикував спочатку петра Порошенка, а згодом і Володимира Зеленського. У 2022 році заснував YouTube-канал, на якому розміщував відео із критикою президента Зеленського, голови Офісу президента Андрія Єрмака. Крім того, регулярно критикував і головкома Олександра Сирського.

Сьому сходинку нашого топу посів новий ректор Чернівецького національного університету Руслан Білоскурський. До цього він очолював економічний факультет цього ж університету. У 2020 році був обраний депутатом Чернівецької міської ради від партії Єдина альтернатива.  У 2015 році Білоскурський невдало балотувався до Чернівецької міської ради 7-го скликання від партії Зелений Тризуб, як безпартійний. На момент виборів був деканом факультету економіки ЧНУ.

Наступний у рейтингу запитів українців — колишній спікер ВРУ Дмитро Разумков, який наразі є головою  міжфракційного депутатського об'єднання Розумна політика. Колишній голова парламенту досить активний у соціальних мережах, в яких він переважно критикує окремі рішення ВРУ та чинної влади, особливо наголошує на проблемах мобілізації.

Дев’яту сходинку рейтингу посів уже згаданий Юрій Федоренко, депутат Київської міської ради від Слуги народу. Після повномасштабного вторгнення рф в Україну Федоренко став до лав ЗСУ. У 2023 році очолив роту ударних авіаційних комплексів (РУБпАК Ахіллес) у складі 92-ї ОМБр. Крім того, Федоренко виступає військовим експертом в етерах ЗМІ. 

Закриває десятку Антон Гура, який позиціонує себе як журналіст, проте більше відомий як антивакцинатор та «правозахисник» із когорти подібних діячів — Остапа Стахіва та Олексія Оскера, які є фігурантами реєстру зрадників. У 2020 році Гура сіяв паніку з приводу коронавірусу, а наразі веде свої соціальні мережі із псевдополітичним та езотеричним контентом, спрямованим на розхитування національної єдності. 

Реклама Google

Telegram Channel