Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
Стало відомо про мобілізацію священиків: кого вже незабаром викличуть до ТЦК

Новий закон про мобілізацію не містить жодних окремих пунктів для священиків.

Фото ілюстративне.

Стало відомо про мобілізацію священиків: кого вже незабаром викличуть до ТЦК

У новому законі про мобілізацію немає жодного окремого пункту, який стосувався би мобілізації священиків. Це означає, що їх призиватимуть до ЗСУ на загальних підставах

 А відстрочку від служби служителям культу даватимуть у «ручному режимі».

Таку думку висловила експерт Катерина Щоткіна, повідомляє Today.

Новий закон про мобілізацію не містить жодних окремих пунктів для священиків. Тобто, вони не входять до переліку громадян, яким належить бронь або відстрочка від мобілізації. А отже, їх призиватимуть до ЗСУ на загальних підставах. І очевидно, дуже багато тут залежатиме від суб'єктивного чинника.

«У кожному конкретному випадку за погодженням із Міноборони (чи СБУ) діятимуть механізми, які одним дозволять отримати відтермінування, іншим - мобілізуватися в статусі некомбатанта, а комусь навіть такої розкоші не нададуть і відправлять воювати на загальних підставах, незважаючи на сан», - каже Катерина Щоткіна.

Оскільки законом не передбачено жодних особливостей мобілізації священнослужителів, то тут відкривається дуже широкий простір для зловживань як влади та представників ТЦК, так і безпосереднього духовного керівництва священиків. Адже, незважаючи на рясу і сан священнослужителя, ніщо мирське цим людям не чуже.

«Якщо можна налякати (або навіть «покарати») повісткою за критичне висловлювання, за незгоду з генеральною лінією або просто з конкретним начальником (який, до речі, складає списки на бронювання), то чому б не застосувати цей механізм забезпечення лояльності по відношенню до церкви?» - припустила експертка. Отож незабаром у складі бойових підрозділів ЗСУ, вочевидь, можна буде зустріти не лише аграріїв, програмістів, верстатників та офісних працівників, а й служителів культу, яких, незважаючи на їхні пацифістські переконання, примусять узяти до рук зброю.

Читайте також: «Україна домовилась із МВФ про новий транш розміром $2,2 млрд, - Шмигаль».

Реклама Google
 

Telegram Channel