Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
«Є професія така неспокійна і важка – зустрічати день новий на вітру нових подій…» (Колонка заслуженої журналістки України)

Усім колегам бажаємо якомога швидше написати репортаж про наш День Перемоги над росією путіна!

Ілюстрація із сайту apostrophe.ua.

«Є професія така неспокійна і важка – зустрічати день новий на вітру нових подій…» (Колонка заслуженої журналістки України)

Ці слова про тих, для кого Журналістика стала не просто фахом, а способом їхнього життя

Указом Президента України 1994 року в Україні було встановлено професійне свято працівників засобів масової інформації, що відзначається щорічно 6 червня – у день прийняття НСЖУ до Міжнародної федерації  журналістів.

У радянську епоху воно було приурочене випуску першого номера більшовицької газети «Правда» – 5 травня. Даруйте за такий початок сьогоднішньої розмови – більше офіціозу не буде… 

Отож, переходжу до неофіційного… Напередодні  професійного свята попросила колег із різних волинських видань відповісти на запитання: «Що для вас – журналістика?» І ось що почула:

– Любов – на все життя… Перша і остання, з якою не розлучаюсь і дотепер, – так відповів Микола Вельма – заслужений журналіст України,  багаторічний редактор газети «Вісті Ковельщини»,  яку  він очолює майже сорок літ

– Журналістика для мене – це тремтіння... У час війни найперше – від болю, який чується між людьми, але і... Від гордощів за їхньо-нашу незвичайність і силу... І від насолоди, яку дає влучно написане слово (колег і своє)... І від вдячності світу, що він влаштував мою зустріч із Журналістикою та Журналістами, – а це слова редакторки відділу новин 12-го Каналу (Луцьк) Оксани Коваленко, котра не один рік працювала у «Волині» та й зараз не полишає зв’язку із нашим виданням «Цікава газета», де щотижня можна прочитати її авторську колонку «СІМ «Я»

– Якщо коротко, то колись журналістика була моєю мрією, а стала моїм життям, – сказала редакторка любешівської газети «Нове життя» Наталія Муха.  

Була відповідь і з приміткою «не для преси». Інколи ми чуємо її й від своїх героїв. І здебільшого, власне, це трапляється, коли людина з тих чи інших причин не хоче називати своє прізвище, а ось вето на висловлену точку зору не накладає. Так і в цьому випадку – думка вже прозвучала, до того ж – цікава, то як її не оприлюднити: 

– Журналістика для мене – школа життя та багаторічний потік людських історій, доль, переживань, радощів, побаченого, почутого, відчутого. Часто вона має смак рутини, але нерідко відкривається цікавими, несподіваними присмаками…

Не знаю, наскільки це етично – задавати питання головному редактору своєї рідної газети, але я це зробила. 

– Це – моє повітря, життя, – відповів, не задумавшись ні на секунду, Олександр Згоранець.

Реклама Google

Не буду лукавити: звичайно ж, я вибрала для спілкування тих, кого добре знаю. Вони – якраз із числа тих, ставлення кого до свого фаху можна передати такою одною фразою: «Журналістика – це не просто професія, а спосіб життя». 

Для цікавості, загляньте у Вікіпедію і прочитайте: «Журналіст або новинар – людина, яка збирає, створює, редагує, підготовляє та оформлює інформацію для редакції зареєстрованого засобу масової інформації, що пов’язаний з нею трудовими чи іншими договірними, – або робить це за власною ініціативою». Все ніби й правильно, якщо говорити про ремесло, яким, у принципі, є кожна спеціальність. Тільки журналістика – ремесло особливе. Мало бути новинарем, тобто мати чуття на новину й здатність професійно її перевірити, перш як подати читачеві, – треба бути ще й небайдужою людиною, якоюсь мірою – психологом, який, завдяки власному співпереживанню, знаходить підхід до кожного свого співбесідника.

Мої колеги, звичайно, можуть продовжити цей перелік якостей, без яких нема справжнього ЖУРНАЛІСТА. І додати, що це те, чого не навчать у жодних університетах, – це даровано людині її природою. 

Катерина ЗУБЧУК, заслужений журналіст України.

Читайте також: Сльози Волині: чи не забули ми, що таке «вдовиний плуг»?.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel