Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
Поранені бійці «Азову» шукають для своїх побратимів надійне підкріплення

У свою бригаду азовці шукають лише вмотивованих добровольців, які самі хочуть боронити державу.  

Фото: 12 канал.

Поранені бійці «Азову» шукають для своїх побратимів надійне підкріплення

Ці хлопці на фронті отримали серйозні поранення і нині проходять реабілітацію, втім не лишаються осторонь питань, що стосуються оборони країни

Бійці батальйону «Любарт» бригади «Азов» Сергій (Семпай) та Дмитро (Мухомор) з власного досвіду розповідають про бойові дії і переваги новітніх технологій на фронті. Чоловіки проводять навчання, на яке можуть завітати за попереднім записом усі бажаючі, щоб дізнатися більше, як знищують сьогодні ворога на передовій і що потрібно знати та вміти, аби допомогти українським захисникам. 

Освітні зустрічі відбулися уже в Луцьку та Рівному. Тема лекції, яку викладає командир секції зв’язку батальйону «Любарт» за позивним Семпай – зв'язок, радіоелектронна боротьба та радіоелектронна розвідка.

Сергій (Семпай): «Успішність бою сьогодні на війні залежить від технологічних засобів»

Сергій, за позивним Семпай, розповідає лекцію про технологічні засоби на війні.
Сергій, за позивним Семпай, розповідає лекцію про технологічні засоби на війні.

Сергій – родом із Любешова, живе у Луцьку. За освітою – вчитель фізики, до повномасштабного вторгнення був успішним програмістом. Воювати пішов добровольцем, на фронті став зв’язківцем. У батальйоні «Любарт» він був відповідальним за налагодження зв’язку, перепрошивку та кодування рацій, забезпечення інтернетом та захистом систем. 

Під час виконання монтажних робіт на одній із вишок військового уразив російський дрон-камікадзе. «На жаль, два моїх побратими загинули. Я – везучий», – каже Сергій, який отримав тоді важке поранення й досі перебуває на реабілітації. Однак розуміє, що його знання та вміння необхідні зараз усьому батальйону, який потрібно вкрай швидко забезпечити надійним зв’язком і захистом від ворожих безпілотників. Саме тому й допомагає військовим у тилу. «В «Азові» дуже цінують людей, – розповідає Семпай, – бо розуміють, що це – основний ресурс. Після поранення тут не «списують» військових, а підтримують. Я ж, у свою чергу, приношу користь підрозділу. Зараз займаюся навчанням, рекрутингом, а також повністю підтримую своїх хлопців, які на фронті».

«Якщо ми програємо, тоді не тільки Схід буде окупований, тоді російські війська будуть у Луцьку.

Сергій переконаний, що успішність бою сьогодні на війні залежить від технологічних засобів. «Ще навіть рік тому ми не могли б повірити, що  будемо збирати у себе на кухні FPV-пристрій, який може вразити танк. Усі новинки спочатку з’являються у нас. Через те, що ми не отримуємо достатнього озброєння, то змушені шукати інші варіанти. FPV-дрони були найперше застосовані у нас, так само й інші засоби. Ми випереджаємо рашистів у цифровому радіозв’язку, хоча ворог надолужує». 

Учасникам своїх лекцій Сергій детально розказує про військовий зв'язок, особливості роботи зв’язківців, про РЕБи та специфіку радіоелектронної розвідки. Боєць хоче дати зрозуміти цивільному населенню, що кожен може бути безпосереднім учасником процесу створення нових технологій в умовах війни. «Гине цвіт нації, наш ворог – дуже підступний, – наголошує Сергій. – Тож молоді в тилу потрібно доносити, що війна стосується усіх і максимально долучатися до кожного її аспекту. Навіть не перебуваючи у війську, можна приносити користь для держави у знищенні ворога. Можна допомагати військовим, відвідувати поранених, важливо розуміти, що буде, коли закінчиться війна…»

Дмитро (Мухомор): «Це – перша війна в історії, за ходом якої можна спостерігати в режимі онлайн»

Очільник рекрутингового центру бригади «Азов» у Луцьку Дмитро каже, що їм потрібні лише добровольці.
Очільник рекрутингового центру бригади «Азов» у Луцьку Дмитро каже, що їм потрібні лише добровольці.

 Молодший сержант батальйону «Любарт», лучанин Дмитро, взимку 2023 року разом зі своїм підрозділом боронив Бахмут. Тоді там саме велися запеклі бої. Під час штурму ворога отримав серйозне поранення. Йому перебило артерії. Каже, якби не побратими, які вчасно витягли його, стік би кров’ю. Відтоді він не може тримати в руках зброю. 

Після кількох складних операцій Дмитро повернувся до рідного міста. Нині він очолює рекрутинговий центр бригади «Азов» у Луцьку. Займається комплектацією бригади добровольцями. А також – організацією заходів, вишколів, лекцій для цивільного населення з метою агітації, просвітництва цивільних у військовій справі.

Чоловік зауважує, що це перша війна в історії, за ходом якої можна спостерігати в режимі онлайн. Вона – високоінтелектуальна і високотехнологічна. Тож є велика потреба у високопрофесійних кадрах. У свою бригаду азовці шукають лише вмотивованих добровольців, які самі хочуть боронити державу.  

«Азов – це єдина бригада в Україні спеціального призначення, – пояснює Дмитро, – яка  комплектується лише з добровольців. Така принципова позиція нашого командування. Тут усі починали свій військовий шлях за власним бажанням і зі звичайного солдата. Тут кожен знає, що таке бути в окопі, що таке зима на війні, спека, вода, холод і голод. Командири добре розуміють солдатів, вони знають, як це воювати на передньому краї». 

Дмитро переконаний, що ті люди, які самі зголосилися бути у війську, на фронті – куди сильніші, бо знають, чому й навіщо вони там, розуміють, що перемога сама по собі не станеться, знають, до чого призведе поразка. «Якщо ми програємо, тоді не тільки Схід буде окупований, тоді російські війська будуть у Луцьку. І відбуватиметься не українська мобілізація, не добровільний набір в бригаду «Азов», а примусовий призов у союзну армію росії, білорусі, а ми підемо воювати проти сил НАТО», – наголошує захисник.

Сьогодні бійці «Азову» захищають Україну на Луганщині, тримають оборону в Серебрянському лісі. Семпай і Мухомор шукають їм гідне підкріплення. Навчання та бойовий вишкіл у бригаді гарантують. В «Азов» потрібні піхотинці, чоловіки, які ремонтуватимуть автомобілі, керуватимуть дронами, готуватимуть військовим їжу. Вакансій є безліч. 

Для того, щоб стати частиною команди, потрібно заповнити або анкету на сайті: azov.org.ua, або в телефонному режимі поспілкуватись із Дмитром за номером тел: 0666444308, чи з працівниками колцентру, які крок за кроком розкажуть, що треба зробити, або просто прийти на співбесіду.

Любов ВОЛИНЮК.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel