Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
У що трансформують волинські шахти?

На сьогодні в Нововолинську з десяти раніше діючих шахт залишилося лише дві, одна з яких – № 9 – на стадії закриття.

Фото із сайту ukr.net.

У що трансформують волинські шахти?

Про те, що волинський вугільний регіон як такий себе виживає, останнім часом говориться на найвищих рівнях

Як відомо, на сьогодні в Нововолинську з десяти раніше діючих шахт залишилося лише дві, одна з яких – № 9 – на стадії закриття. Але питань, пов’язаних із процесом реструктуризації, виникло дуже багато.

Як їх вирішити, максимально ефективно використавши те, що набувалося волинянами впродовж семи десятиліть, зберігши виробничі та інфраструктурні потужності? До цієї проблеми долучилися міжнародні інституції. Для її обговорення керівники Литовезької та Поромівської територіальних громад, на території яких розміщені копальні, не раз бували за кордоном. Долучилася також Нововолинська міська рада.

Тепер конкретно заговорили про реалізацію пілотного проєкту з трансформації вугільних громад. У стінах Волинської ОДА та ТПП відбулося засідання робочої групи та фокус-групи щодо напрацювання ідей.

 У Литовезькій громаді на базі відпрацьованої та закритої ще в 1990-х роках шахти планують створити індустріальний парк, а в Поромівській – побудувати станцію із сонячної генерації. 

Мета цього проєкту, який взялися впроваджувати Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) за дорученням Федерального уряду Німеччини на запит Міненергетики та Мінінфраструктури, – поступова відмова від вугілля, розвиток зеленої енергетики та альтернативні моделі розвитку шахтарських регіонів.

За попередніми планами, спільно з місцевою владою, бізнесом та експертами розглядається створення індустріальних парків, навчальних центрів відновлювальної енергетики та осередків розвитку бізнесу.

Завдяки зоні вільного економічного розвитку в Нововолинську вже створено 10 нових виробництв, переміщених із областей проведення бойових дій. Є напрацювання на створення нових виробництв. Однак тут головне гальмо – це брак робочої сили. У Литовезькій громаді на базі відпрацьованої та закритої ще в 1990-х роках шахти планують створити індустріальний парк, а в Поромівській – побудувати станцію із сонячної генерації.

Як швидко розпочнуться конкретні дії у вказаних напрямках – покаже час і ситуація в країні. Поки що створена робоча група має на меті розробити концепцію і практичні кроки для інтеграції у національний План дій справедливої трансформації вугільних регіонів до жовтня цього року.

Роксолана ВИШНЕВИЧ.

Реклама Google

Telegram Channel