Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
Суд поновив Ірину Фаріон на посаді професорки

Однопартійці та прихильники філологині й політикині зреагували на постанову суду оплесками.

Фотоколаж із сайту 24tv.ua.

Суд поновив Ірину Фаріон на посаді професорки

Львівська політехніка має компенсувати мовознавиці зарплату за пів року вимушеного прогулу

«На звільнення «за власним бажанням» у суді не погодилась»

Львівський апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції та поновив мовознавицю Ірину Фаріон на посаді професорки кафедри української мови Львівської політехніки. 

Згідно з рішенням суду, університет має виплатити на користь пані Фаріон середній заробіток за час вимушеного прогулу в розмірі майже 124 тисячі гривень, а також – судовий збір. Постанова апеляційного суду вступає в дію з моменту проголошення, але ще може бути оскаржена в касації. 

Присутні на судовому засіданні однопартійці та прихильники Ірини Фаріон зреагували на постанову суду оплесками.

«Я не можу назвати їх українцями, якщо вони не говорять українською мовою – то нехай себе назвуть «русскими».

Під час розгляду справи апеляційний суд пропонував сторонам піти на взаємні поступки та укласти мирову угоду, як варіант – змінити формулювання причини звільнення. Суд запитав Ірину Фаріон, чи погодилась би вона на звільнення «за власним бажанням», на що вона відповіла запереченням. У наказі ректора політехніки йдеться про її звільнення за вчинення «аморального проступку».

Ірина Фаріон розповіла журналістам, що має намір повернутися у Львівську політехніку. «Я думаю над тим. Є дуже багато сил, які  не хотіли б, щоб я повернулася у Львівську політехніку, а мені дуже подобається йти проти тих сил, яким я не до душі», – сказала вона.

«Що це за бздура – воювати в українській армії і говорити російською мовою»?

Нагадаємо, СБУ відкрила справу проти Ірини Фаріон за чотирма статтями Кримінального кодексу. Приводом для розслідування правоохоронців стали висловлювання мовознавиці про російськомовних військових ЗСУ та розголошення персональних даних проукраїнського студента з Криму, який написав їй листа. Після цього Ірину Фаріон звільнили з Львівської політехніки, вона оскаржила своє звільнення в суді.

Як відомо, обговорюючи мовне питання у програмі Яніни Соколової, Ірина Фаріон заявила, що «не існує російськомовного населення, є українці, а є кацапи». На що журналістка зазначила, що частина військових бригади спеціального призначення Нацгвардії «Азов» та 3-ї окремої штурмової бригади ЗСУ досі спілкуються російською мовою. «Я категорично цього не приймаю. В мене запитання до них: що вам, хлопці, заважає, коли ви такі «моцні» й розумні, виконувати ст. 29 ЗУ «Про Збройні сили України». Ви, хлопці, знаєте, що таке дисципліна в армії? Якщо в армії немає дисципліни, то це не армія, тоді – це «зброд», – сказала Ірина Фаріон.

Далі Яніна Соколова в розмові зазначила, що українських російськомовних бійців називати «кацапами» несправедливо, на що Ірина Фаріон відповіла, що й українцями їх назвати не може. «Я не можу назвати їх українцями, якщо вони не говорять українською мовою – то нехай себе назвуть «русскими». Що їм заважає? Чому вони такі очманілі? Чому зійшлося саме на українській мові? Вони такі великі патріоти. Покажи свій патріотизм – вивчи мову

Тараса Григоровича Шевченка, який все своє життя прожив за межами України… Ну, що це за бздура – воювати в українській армії і говорити російською мовою», – додала Ірина 
Фаріон.

Василь КІТ.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel