Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
«Гратися» у майбутнє

Та біда в тім, що особливо в підлітковому віці бажання ризику значно перевищує можливості раціонально мислити.

Фото: ілюстративне/facebook.com.

«Гратися» у майбутнє

Найважче завжди сприймаються аварії, в яких гинуть діти й молоді люди. Ще гірше на душі, коли дізнаєшся, що водій за кермом авто, який їх віз, був нетверезим

ДТП, у яких гинуть діти, підлітки, завжди сприймаю як парадоксальні. Думається, як їм можна було б запобігти? І рецепти, нехай не універсальні, таки існують. Їх тепер часто викладають особливо психологи-іноземці, адже за кордоном ця проблема ще більша: у них водіння дозволене уже для старшокласників. Тож до всього додається ще й тема «підліток за кермом». У нас така проблема менша, але теж є: коли діти без дозволу беруть ключі від авто або ж безоглядно на швидкість ганяють на мотоциклах. 

Головна робота батьків та інших рідних у цій проблемі зводиться до обговорення різних ситуацій. Розумію, що більшість з вас уже подумала про себе, що, мовляв, тисячу разів кажемо своїй дитині бути обережною на дорозі чи не приятелювати з тими, хто легковажить з алкоголем. 

Насправді, фахівці радять, вести такі розмови під іншим кутом. Суть у тому, щоб штовхати дитину на конкретну рольову гру у формі запитань і відповідей. Щось на кшталт такого: «Скажи, що ти відповісиш поліцейському, коли тебе затримають нетверезим за кермом? Ти готовий до того, що тебе щоразу допитуватимуть слідчі про обставини аварії? Розумієш, що не зможеш улітку провести час, як мріяв, бо твоя одна дія перекреслить усе, що ти собі намріяв? А що ти скажеш собі, якщо, не дай Бог, зіб’єш людину, бо ж алкоголь дуже змінює нашу поведінку?». 

Ці питання конкретні – в такій особливості і їхня впливовість на підлітка. Коли він програє в уяві те, як зміниться його життя через його ж необачність, висока ймовірність, що він зупиниться в потрібний момент і не скоїть фатальної помилки. А вони, ось ці часто смертоносні помилки, кояться через легковажне ставлення: доросла дитина дуже орієнтується на ровесників, на їхній азарт і легковажність, на те, що «круто і кумедно» організувати собі пригоду. Та біда в тім, що особливо в підлітковому віці бажання ризику значно перевищує можливості раціонально мислити – така фізіологія. Тож її треба врівноважувати розмовами й домовленостями. Наприклад, один із психотерапевтів, батько підлітка – англієць Джесс Шаткін – у книзі «Народжені бути вільними або чому підлітки ризикують та як захистити їх від небезпек» прямо написав, що домовився із сином, що той в жодному випадку, в якій би компанії не був, не сяде за кермо п’яним і не сяде в авто до нетверезого друга-водія. У будь-якому пору доби його дитина дзвонитиме у такій ситуації батькові, щоб той привіз її додому, і батько пообіцяв її ні за що не карати. 

Маєте свої відкриття, як жити з дітьми так, щоб між вами була повага і співчуття, діліться. Наші адреси: [email protected] або ж [email protected], а поштова – 43016, м. Луцьк, вул. Ковельська, 2, «Цікава газета на вихідні».

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel