Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
Смалив кабана до свят  і… отримав 40% опіків тіла

Пан Ігор, в якого вогонь уразив обличчя, руки, живіт, спину, стегна та сідниці, зі своїм рятівником – Іваном Риком.

Фото – «Перше медичне об’єднання Львова».

Смалив кабана до свят і… отримав 40% опіків тіла

Через обширне ураження дихальних шляхів чоловік не міг навіть дихати. Врятували важкого опікового пацієнта лікарі-комбустіологи Лікарні Святого Луки «Першого медоб’єднання Львова»

Пацієнт – 52-річний Ігор Коваль із села Берізки-Бершадські, що у Вінницькій області. Щороку перед весняними святами чоловік коле кабана – це родинна традиція. Так само було і цьогоріч. У середині квітня пан Ігор заколов кабана, а потому взявся його смалити. Як завжди – за допомогою газового балона. Раптом хомут зі шлангом відірвалися. Ще мить – і весь одяг на чоловікові спалахнув, неначе факел.

Каретою «швидкої» пана Ігоря доправили до Вінницького опікового центру. А вже звідти – через два дні – важкого пацієнта перевезли до Львова – у Центр термічної травми та пластичної хірургії, що знаходиться у Лікарні Святого Луки. Чоловік поступив з опіками майже половини поверхні тіла. Вогонь уразив обличчя, руки, живіт, спину, стегна та сідниці. 

Лікарі у перші ж години після надходження  пана Ігоря взялися чистити його рани від мертвих тканин. А, щоби відновити кровообіг в обпечених кінцівках, зробили спеціальні розрізи. Через опіки обличчя, шиї та дихальних шляхів у пацієнта з’явилися набряки і він більше не міг дихати самостійно. Тож пана Ігоря під’єднали до апарата ШВЛ.

«Через 3 дні ми провели йому обширне оперативне втручання, яке тривало кілька годин. Ми висікли некротичні тканини на місці глибоких опіків та одномоментно закрили ці рани власною шкірою пацієнта, яку взяли з гомілок, а також частково з неушкоджених ділянок стегон та плечей. Через свою складність такі операції можуть виконувати лише у таких центрах як наш, тобто третинного рівня надання допомоги при опіках», – зазначає Іван Рик, завідувач Центру термічної травми та пластичної хірургії Лікарні Святого Луки «Першого мед­об’єднання Львова».

Після цієї операції набряки на шиї та обличчі пацієнта зійшли і він знову міг дихати. Також в результаті втручання прижилося 80% пересадженої шкіри. За місяць  пану Ігорю виконали повторну пересадку. До слова, для закриття поверхневих опіків наші лікарі використовували також і ксеношкіру, тобто – свинячу.

Зараз пан Ігор почувається вже значно ліпше. Пересаджена шкіра приживається, а рани поступово гояться. Чоловік сподівається, що вже невдовзі зможе нарешті взяти на руки свого півторарічного сина.

 
Telegram Channel