Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Крутому волинському господарнику Леоніду Самчуку не стидно одягати на роботу гумаки

Леонід Самчук і голова Сереховичівської ТГ Ростислав Шиманський: Леонід Петрович передав для громади, яку очолює пан Ростислав, автомобіль одному із захисників.

Фото з архіву Леоніда САМЧУКА.

Крутому волинському господарнику Леоніду Самчуку не стидно одягати на роботу гумаки

Бо його стихія – сіяти і ростити. «А головне, – сказав під час розмови аграрій, – мені не буде соромно перед військовими – роблю для них все, щоб допомогти здолати ворога»

Хоча директор СТзОВ «Облапське» Ковельського району Леонід Самчук (на фото – праворуч) не дуже охоче погодився на інтерв’ю. Бо ж, як сказав, «у депутати не збираюся – «піар мені не потрібний». І все-таки наша розмова відбулася, й тепер можемо розповісти про одного з тих господарників, які виробляють продукцію, платять відповідні податки, й це вже є вагомим плюсом для економіки України у непростий час війни. Але, крім цього, вони ще й волонтерять. Тільки торік Леонід Петрович придбав десять автомобілів, які передав бійцям на передову. І в тому, що газета «Волинь» щотижня потрапляє на фронт, – теж є і його заслуга.

«Застав 12 корів, які прикульгували, і півмільйонний борг перед державою»

–    Мабуть, не обійтися без передісторії. Не завжди ж ви були досвідченим господарником...

–    Не афішуючи своє минуле, скажу, що родом я із села Пісочне Ковельського району. Давно живу у Ковелі. А починав зі своєю командою з того, що ми продавали техніку. З 2002 року я – приватний підприємець.  Мав якийсь час три фірми. Але хотілося якихось перемін. І в 2012 році ми вирішили купити ось це господарство – воно називалося, як і тепер, – СТзВО «Облапське».

–    Крім назви, яка не змінилася, що тут застали? Пригадуєте?.. 

–    А чом же ні… У «спадок» було 12 корів, які прикульгували, і півмільйонний борг перед державою. Господарство це існувало з 1990-х років. І якийсь час, може, було й успішним. Але кінчилося тим, що взяли кредит і не змогли з ним розрахуватися (грошима треба вміти розпоряджатися). Борг ми повернули. Корів, яких купили разом із нерухомістю, трохи підкормили, щоб вони добре на ноги стали, і здали на м’ясокомбінат. 

–    Тобто вирішили займатися тільки рослинництвом… 

–    Так. А поля, до речі, були зарослі по пояс бур’янами, довкруг – болота з вужами. Взялися ми за їхній благоустрій. І на сьогодні в нас усе добре росте.

–    А «все» – це що саме?

–    Сіємо пшеницю, ячмінь, ріпак, є і соняшник, соя – все, що культивується на Волині. В нас у повазі сівозміна, тож не треба боятися, що зводиться все до ріпаку, «а він же так виснажує ґрунт». Вивчаємо сучасні технології, удосконалюємо їх. Маємо приблизно 2500 гектарів землі – взяли в місцевих людей в оренду їхні паї. 

«Дайте мені ті землі, що на півдні Волині, то я, може, ще більше платитиму за пай»

–    Як мешканці Облап зустріли вас, нового господаря, чи охоче віддавали в оренду паї?

–    Спочатку була настороженість – у будь-якому селі з обережністю дивляться на нову людину. Сьогодні, слава Богу, ніхто не ходить і не свариться. Але скажу таке: якщо пай – це два з половиною гектари, то практично 30–40 відсотків – це сіножаті й пасовища. Крім того, – це низини, торф’яники. Ми живемо завжди на екстримі – і весною, буває, не влізти в поле, й восени. Торік, зокрема, навесні було дуже багато води – й то ми обсіялися вчасно, обробили, зібрали. В цьому році ситуація краща.

–    Напрошується питання, чи місцеві мешканці задоволені платнею за свої паї, на яких ви хазяйнуєте?

Я за спеціальністю – агроном, моя стихія – сіяти, ростити, як, наприклад, льотчику – підіймати свій лайнер у небо.    

– Усім не можна догодити. Це один момент. А ще дехто порівнює наші землі з тими, що на Горохівщині, Володимирщині. Там, мовляв, люди одержують більше грошей. То я таким говорив: «Дайте мені ті землі, що на півдні Волині, то я, може, ще більше платитиму за пай». Не треба забувати, що на півдні області врожайність пшениці з гектара – десять тонн, а в нас – чотири–п’ять. І по всіх інших культурах різниця у зборі з гектара відчутна. 

–    Ви не шкодуєте, що 12 років тому зробили такий крок – від бізнесу, пов’язаного з продажем техніки, – до господарювання на землі?

–    Відповім на це питання коротко: я за спеціальністю – агроном, моя стихія – сіяти, ростити, як, наприклад, льотчику – підіймати свій лайнер у небо. Тож невипадково до цього врешті-решт прийшов. Хоч це – велика відповідальність – завжди все має бути на контролі. Звичайно, багато залежить від того, хто у твоїй команді, з якою працюєш. Роками підбиралися надійні, порядні люди-професіонали, які не бояться й ризикувати. Бо ж, по правді, було якоюсь мірою ризиковано купувати господарство із півмільйонним боргом. Сьогодні в нашому колективі – до 25 чоловік. Це і керівництво – мої помічники, і ті, хто працює безпосередньо на тракторах, комбайнах. 

«Торік на фронт більше машини були потрібні, в цьому році – дрони» 

– Третій рік в Україні  – велика війна.  Як це підкоректувало ваше життя, що додалося до основних обов’язків?

– Якщо одним словом, то додалося волонтерство. З 2022-го ми працюємо над тим, щоб доставляти з-за кордону автомобілі й відправляти їх військовим на передову. Торік на фронт більше машини були потрібні (їх ми придбали десять), в цьому році – дрони. А ще виконуємо замовлення на тепловізори, власне, – на військове оснащення. Воно – дороговартісне і не завжди є у бійців, зокрема наших земляків.

– Чи співпрацюєте з благодійними фондами?

–  Так, і ця співпраця полягає насамперед у тому, що через них, зокрема «Благодійний фонд «Ковельські перевізники», чи Ковельську райдержадміністрацію, оформляємо документи на машини. Самостійно я не маю права провезти через кордон будь-які автомобілі, як і колеса до них, чи ті ж генератори. 

– Якщо йдеться про волонтерство, до яких благодійних справ  останнім часом долучалися?

– Ковельчанину дістався від мене «Пікап», з якого стріляють по ворогу. Передав автомобіль голові Сереховичівської громади Ростиславу Шиманському для одного із захисників. А зовсім недавно разом із головою Благодійної організації «Благодійного фонду «Крок за кроком» Святославом Степанюком ми купили два дрони багаторазового використання й відправили на передову. Ними будуть доставляти воду і все, що потрібне нашим бійцям на позиціях, скидатимуть бомбочки по агресору. Мені не буде стидно перед військовими – роблю для них все, щоб допомогти здолати ворога.

В принципі те, що ми працюємо – виробляємо продукцію, платимо справно податки,– це вже, вважаю, великий плюс для економіки України, підтримки Збройних сил України. А, крім цього, ми ще й допомагали зерном. Як тільки почалося повномасштабне вторгнення, був його збір. Не знаю чи ще хтось давав (я лише за себе говорю), а мені подзвонили – і я відправив дві машини. І взагалі всім, хто приходить у цей кабінет із проханням, допомагаємо. Хоч, не секрет, за останні два роки ми економічно «просіли» на відсотків 15 – 20. У війну добрих цін на продукцію нема. Працюємо навіть у «нуль», а то і з «мінусом». Якщо є маленький «плюс», то це вже добре.

– І про таке не можу не спитати: вас підтримала ваша сім’я, коли ви дванадцять років тому взялися за це господарство? 

– Звичайно. Так було, так є і зараз, коли всі ми переживаємо непростий час. Дружина тримає в сім’ї психологічний баланс. Я займаюсь господарством, а вона – нашою домівкою, забезпечуючи тили. Якщо виникає потреба, щоб я долучився до домашніх справ, то разом вирішуємо проблеми. Крім того, дружина, за спеціальністю – бухгалтер, і в роботі мені допомагає. Буває важливо почути її пораду, щоб прийняти якесь остаточне рішення. А ось старша дочка, яка теж бухгалтер за фахом, працює безпосередньо в нашому господарстві (молодша в сільське господарство не пішла). Мій успіх – успіх моєї сім’ї, і – навпаки. 

І «палива» для сушарки, яка працює на соломі, є вдосталь.
І «палива» для сушарки, яка працює на соломі, є вдосталь. 
Дрова для зерносушарки вже чекають нового врожаю.
Дрова для зерносушарки вже чекають нового врожаю. 
Новеньку сівалку придбали, взявши державний кредит.

Новеньку сівалку придбали, взявши державний кредит. 

Одна із зерносушарок господарства.
Одна із зерносушарок господарства.

 

 

Telegram Channel