Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Як при Януковичу: в Україну повернулись «темники»

Олексій Мацука свою лояльність до Офісу президента пояснював своєю любов’ю до роботи Володимира Зеленського.

Фото із сайту detector.media.

Як при Януковичу: в Україну повернулись «темники»

Олексій Мацука, екскерівник найстарішого в Україні інформагентства «Укрінформ», яке діє з 1918 року і має зараз понад 300 співробітників по всьому світу, розсилав редакції «темники» з небажаними спікерами, однак колектив відмовився працювати за такими методами

Як стало відомо зі статті «Української правди», після свого призначення, яке ухвалював Офіс президента, Мацука запровадив практику розсилки в регіональні підрозділи державного інформаційного агентства «темників» – списків «важливих» тем, а також осіб, які ці теми коментують. Окремо у таблицях позначалися ті спікери, у яких заборонялось брати коментарі. В основному це – опозиційні до влади політичні сили, активісти, представники місцевого самоврядування.

Зараз український інформпростір як ніколи схожий на російський, попри війну з росією.  

Також стало відомо про тиск на нелояльних працівників агенції та їхні численні звільнення і встановлення захмарних премій керівництву.

Однак «темники» не дали результату. 24 травня стало відомо, що Олексій Мацука завершує роботу в агентстві. Новим генеральним директором «Укрінформу» став речник Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий.

Реклама Google

Коментар

Вікторія СЮМАР, народний депутат від фракції «Європейська Солідарність»:

«Колись ці «темники» принесли в Адміністрацію Кучми-Медведчука російські політтехнологи. Зараз український інформпростір як ніколи схожий на російський, попри війну з росією. І якою буде Україна після війни, значною мірою залежить від того, чи збережеться тут свобода слова. І відповідальність. Я знаю, що кожен український журналіст щодня робить непростий вибір. Бо загрози – величезні. Але від цього вибору значною мірою залежить, чи не даремна була жертва тих, хто вже ніколи не повернеться з фронтів…».

Тим часом

Народні депутати з фракції «Європейська Солідарність» направили Генеральному прокурору України запит щодо фактів політичної цензури, втручання в роботу редакції з боку Офісу президента, перешкоджання журналістській діяльності і «темників» від колишнього керівника «Укрінформу» до колективу. «Дякую тим журналістам, які наважилися сказати правду. Зверніть увагу, від ОП і влади, від профільного міністра і «слуг народу» – нуль реакції на кричущу і шокуючу інформацію про цензуру», – зазначила співголова фракції Ірина Геращенко. 

Читайте також: Волинський фермер, який встановив у селі пам’ятник Богуну, воював в Афгані, а тепер допомагає бити путіна!​

Telegram Channel