Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Соціологи зʼясували, як знизилась довіра до Зеленського і його партії «Слуга народу»

Від початку повномасштабного вторгнення Зеленський втратив довіру 31% українців.

Волинь-нова

Соціологи зʼясували, як знизилась довіра до Зеленського і його партії «Слуга народу»

Довіра до Президента Зеленського та його партії «Слуга народу» продовжує знижуватися. Такі результати опитування «5-річчя президентства Володимира Зеленського: як змінювалася довіра Президенту в 2019-2024 роках та оцінка діяльності його партії» оприлюднив Київський міжнародний інститут соціології

Від початку повномасштабного вторгнення Зеленський втратив довіру 31% українців. Якщо у лютому 2022 року йому довіряли 90% українців, то зараз – 59%. 36% українців не довіряють Зеленському станом на травень 2024 року.

Тенденція до зниження довіри громадян України відстежується протягом всього часу повномасштабного вторгнення.

Соціологи також нагадали, що після президентських і парламентських виборів 2019 року 80% українців довіряли В. Зеленському. Проте до лютого 2022 року рівень довіри поступово знизився до 37% (і напередодні вторгнення вже було більше тих, хто йому не довіряє).

 

 Після вторгнення рівень довіри зріс до 90%. До кінця грудня 2023 року рівень довіри знизився до 77%, а до лютого 2024 року – до 64%. Станом на травень 2024 року 59% довіряють В. Зеленському, 36% – не довіряють.

Ще гірші показники має партія Зеленського «Слуга народу». 55% респондентів погано оцінюють діяльність монобільшості. Позитивно діяльність монобільшості оцінюють лише 7%. Третина респондентів (31%) оцінюють діяльність ні добре, ні погано.

 

 Соціологи зазначають: тенденція до зниження довіри продовжується і, як можна бачити з результатів, основні причини для критики від пересічних українців – не завжди вдала кадрова політика і рішення та питання справедливості (зокрема, у формі боротьби з корупцією та справедливого тягаря війни для всіх). Наразі можна спостерігати, що українці більше зосереджуються на критиці «команди», а не самого Президента (зокрема, як можна бачити, якщо сам Президент має досить високу довіру, то його партія – ні). Проте тренд зниження довіри вказує, що вже відбувається «перенесення негативу» і на самого Президента.

Упродовж 16-22 травня 2024 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів власне всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус», до якого на замовлення громадської організації Центр стратегічних комунікацій «Форум» були додані запитання щодо 5-річчя Президента В. Зеленського. Методом телефонних інтерв’ю (computer-assisted telephone interviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням) опитано 1002 респонденти, що мешкають у всіх регіонах України (підконтрольна Уряду України територія). Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України, яка контролювалася Урядом України. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролюються владою України (водночас з 1002 респондентів 26 до 24 лютого 2022 року проживали на території, які зараз окупована), а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%, 3,0% для показників, близьких до 25%, 2,1% – для показників, близьких до 10%, 1,5% – для показників, близьких до 5%.

Реклама Google

Telegram Channel