Курси НБУ $ 40.76 € 43.85
Першим із жителів Землі облетів Місяць – і загинув у літаку у віці 90 років

«Білл Андерс запропонував людству один із найвеличніших подарунків, які може дати астронавт. Він допоміг усім нам побачити щось інше: самих себе».

Фото – nasa.gov.

Першим із жителів Землі облетів Місяць – і загинув у літаку у віці 90 років

Вільям Андерс першим зробив унікальні фото найшої планети з боку штучного супутника

У США в авіакатастрофі загинув член екіпажу американської місії «Аполон-8», який першим здійснив обліт Місяця у 1968 році, астронавт NASA Вільям Андерс.

Про це інформує «Українська правда» з посиланням на CNN.

На час загибелі Андерсу було 90 років. Про його смерть повідомив син Грегорі Андерс.

«Мій батько загинув в авіакатастрофі на островах Сан-Хуан», – написав він.

Офіс шерифа округу Сан-Хуан повідомив у пресрелізі, що літак впав біля узбережжя острова Джонс.

У релізі йшлося, що «літак старої моделі летів з півночі на південь, а потім впав у воду біля північного краю острова Джонс і затонув».

Пізніше берегова охорона Сполучених Штатів оголосила, що тіло пілота було знайдено водолазною командою після багатогодинних пошуків із залученням кількох агенцій, які охопили 215 морських миль. Острови Сан-Хуан розташовані приблизно в 90 милях на північ від Сіетла.

Реклама Google

Довідково:

Вільям Андерс народився 17 жовтня 1933 року в Гонконзі. Закінчив Військово-морську академію Сполучених Штатів у 1955 році. Після цього був зарахований у ВПС США.

Служив пілотом винищувача в ескадрильях перехоплення командування ППО в Каліфорнії та Ісландії.

У 1964 році він був обраний астронавтом NASA і служив резервним пілотом для місії Gemini 11 у 1966 році та польоту Apollo 11 у 1969 році. За даними NASA, Андерс налітав понад 6000 годин.

Цей культовий знімок, зроблений Вільямом Андерсом на борту «Аполлона-8», показує, як Земля визирає з-за місячної поверхні, коли перший космічний корабель з екіпажем обігнув Місяць. Фото – Вільям Андерс/NASA.
«Схід Землі». Цей культовий знімок, зроблений Вільямом Андерсом на борту «Аполлона-8», показує, як Земля визирає з-за місячної поверхні. Фото – Вільям Андерс/NASA.

 Андерс і його колеги-астронавти Джим Ловелл і командир місії Френк Борман , який помер у листопаді 2023 року, вилетіли на борту першої місячної орбітальної місії в грудні 1968 року на «Аполлоні-8». Андерс був пілотом місячного модуля під час історичного польоту.

З космічного корабля Андерс зробив культове зображення Землі, на якому зображено поверхню Місяця на передньому плані під час польоту Аполлона-8 напередодні Різдва 1968 року, під назвою «Схід Землі».

«Ми пройшли весь цей шлях, щоб дослідити Місяць, і найголовніше те, що ми відкрили Землю», – сказав Андерс.

Фотографія, названа НАСА «легендарною» у відеоролику на честь Андерса в п’ятницю, була зроблена під час знімків місячної поверхні для геологічного аналізу, сказав Андерс у попередньому інтерв’ю NASA.

«Раптом я подивився у вікно, і ось ця чудова куля піднімалася», – описав Андерс Землю.

«Мене це змусило зрозуміти, що Земля маленька, ніжна і не є центром Всесвіту», – сказав Андерс.

У 1968 році Андерс, Ловелл і Борман були визнані журналом Time «Людинами року».

За даними NASA, Андерс працював виконавчим секретарем Національної ради з аеронавтики та космосу з 1969 по 1973 рік. Президент Джеральд Форд призначив його першим головою Комісії з ядерного регулювання, яка відповідає за ядерну безпеку та екологічну сумісність.

Адміністратор NASA Білл Нельсон у п’ятницю написав у дописі на X, який раніше називався Twitter: «Білл Андерс запропонував людству один із найвеличніших подарунків, які може дати астронавт. Він подорожував до порогу Місяця і допоміг усім нам побачити щось інше: самих себе».

Нельсон продовжив: «Він втілив уроки та мету дослідження. Ми будемо сумувати за ним».

Андерс і його дружина Валері мали двох дочок і чотирьох синів.

Читайте також: Батько з Волині поїхав на передову, щоб побачити, де загинув син.

Telegram Channel