Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
«Я за вас молюся»: на церемонії в Нормандії ветеран хотів поцілувати руку Зеленському 

Ветеран Другої світової не стримався під час офіційної церемонії.

Фотоколаж із сайту glavred.net.

«Я за вас молюся»: на церемонії в Нормандії ветеран хотів поцілувати руку Зеленському 

Зворушливий момент, який побачив весь світ, був надзвичайно символічним – літній воїн, який переміг німецький нацизм, подякував Президенту держави, яка зараз протистоїть російському неонацизму

На урочистостях у Франції, з нагоди 80-ї річниці висадки в Нормандії 6 червня, ветеран Другої світової війни намагався поцілувати руку Президента України Володимира Зеленського. Цей момент потрапив у пряму трансляцію з місця урочистостей. 

Як видно на відео, американського ветерана Мелвіна Гурвіца знайомили з лідерами різних країн. Першим із ним привітався прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо. Коли до чоловіка наблизився Зеленський, він зрадів і спробував поцілувати руку українському Президенту. Той його зупинив, і вони міцно обійнялись. «Ви – рятівник людей, у мене на очах – сльози», – сказав Гурвіц Зеленському. На що Президент України відповів: «Ні, ви – наш герой» і подякував за те, що ветеран разом із побратимами врятували Європу. 

Літний чоловік сказав, що молиться за українців. Вони зробили спільне фото з Президентом. Після цього до ветерана підійшла Олена Зеленська, з якою він теж охоче привітався.

6 червня численні світові лідери взяли участь в урочистостях у Франції з нагоди 80-ї річниці висадки в Нормандії – однієї з ключових операцій союзників у Другій світовій війні. Серед запрошених учасників урочистостей – король Великої Британії Чарльз III, президент США Джо Байден, канцлер Німеччини Олаф Шольц, Володимир Зеленський. Цього року Франція не запросила росію на урочистості.

Висадка союзників: маловідомі факти

6 червня 1944 року британські, американські та канадські збройні сили висадилися на узбережжі Нормандії. В операції брали участь 156 тисяч солдатів і офіцерів – ця висадка морського десанту була найбільшою у світовій історії. Через одинадцять місяців після цього Німеччина капітулювала.

1. Пошук фотографій

Ще в 1942 році BBC оголосила про те, що збирає фотографії та листівки з узбережжя Європи – від Норвегії до Піренеїв. Насправді це був спосіб збору розвідданих про придатні для висадки союзників пляжі.

2. Армія примар

Союзники доклали чимало зусиль, аби переконати німців у тому, що висадка відбуватиметься в районі Кале-Булонь, а не в Нормандії. Для дезінформації противника використовували різні засоби: радіо, пресу, спорудження хибних макетів районів висадки, зведення цілих містечок і спеціальних аеродромів. В результаті німці дійсно повірили, що союзники планують вторгнення через Па-де-Кале і Норвегію. Навіть після висадки в Нормандії гітлерівці тримали головні сили в районі Кале, очікуючи на друге вторгнення.

«Ви – рятівник людей, у мене на очах – сльози», – сказав Мелвін Гурвіц Володимиру Зеленському.

3. Двохмільйонна армія

До 1944 року понад два мільйони військовослужбовців із більш ніж 12 країн знаходилися у Великій Британії, готуючись до вторгнення. Хоч кістяк угрупування становили війська США, Великої Британії та Канади, де було багато солдатів українського походження.

4. Туфлі фрау Роммель

Прогноз погоди у день висадки був настільки невтішний, що командувач німецькими військами в Північній Франції, фельдмаршал Ервін Роммель був абсолютно впевнений: ніякої висадки не буде. Тому він відправився додому, щоб подарувати своїй дружині пару нових туфель на її 50-річний ювілей. Крім цього, коли почалася висадка союзників у Нормандії, лідер нацистської Німеччини Адольф Гітлер спав. Жоден із його генералів не наважувався порушити заведений порядок і розбудити його. Таким чином у битві за Нормандію втратили вирішальні години.

5. Кривава «Омаха»

Висадку проводили в п’яти секторах Нормандії зі сходу на захід під кодовими назвами «Юта», «Омаха», «Голд», «Джуно» і «Сорд». На пляжі «Омаха» втрати виявилися найбільшими, там вбили або поранили близько 4 000 людей, один американський підрозділ втратив там (убитими й пораненими) 90% свого особового складу.

10. Випробування… пабом

Отримавши надсекретне завдання атакувати 6 червня Мервільську батарею, британський підполковник Теренс Отуей хотів бути впевненим, що його солдати не проговоряться про завдання до визначеної дати. Для перевірки він відправив 30 найсимпатичніших жінок-військовослужбовців, перевдягнених у цивільне, в сільські паби в місцях дислокації своїх солдатів. Їм поставили завдання вивідати у військовослужбовців все, що можливо, про майбутню операцію. Але ніхто з його підлеглих таємницю не видав.

Василь КІТ.

Читайте також: «Росіяни почали застосовувати нову хімічну зброю: військовий про жахливі симптоми».

Реклама Google
 

Telegram Channel