Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
5 років тюрми: вперше за час війни суд призначив максимальне покарання ухилянту

Феміда не взяла до уваги щире каяття військовозобов’язаного.

Фотоколаж із сайту tsn.ua.

5 років тюрми: вперше за час війни суд призначив максимальне покарання ухилянту

Чоловік категорично не хотів воювати, прикрившись родичами, які живуть у тимчасово окупованій Донецькій області

Оболонський районний суд Києва визнав винним військовозобов’язаного родом із Донецька в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації і призначив максимальне покарання – п’ять років тюрми. За матеріалами справи, на початку червня 2023-го обвинуваченого було визнано придатним до військової служби. У середині вересня того ж року ТЦК вручило чоловіку «бойову» повістку на відправлення до війська. Проте він, не маючи права на відстрочку, проігнорував виклик.

У суді вину визнав і пояснив: не прибув до пункту відправлення для проходження військової служби, оскільки мав їхати до батьків, вони похилого віку і потребують стороннього догляду. Зазначив, що розуміє свій громадянський обов’язок, але служити не може та не буде.

Під час допиту військовослужбовець ТЦК розповів: обвинувачений придатний до служби, при цьому заявив, що не піде воювати, бо його близькі родичі живуть у Донецькій області. І цей факт начебто заважатиме військовозобов’язаному перебувати у лавах ЗСУ.

У результаті суд дійшов висновків: факт проживання батька та бабусі обвинуваченого у Донецькій області, а його дружини – на тимчасово окупованій території, не є поважною причиною, що може виправдати чоловіка від ухилення від мобілізації.

Крім цього, Феміда не взяла до уваги щире каяття військовозобов’язаного. На думку суду, чоловік нічого не зробив для того, щоб виправити ситуацію: весь час перебував у столиці й без поважних причин не з’явився на виклик до ТЦК.

Нагадаємо, що санкція статті 336 Кримінального кодексу («Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період») передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від трьох до п’яти років.

Ліна ВОГОНЬ.

Читайте також: Збував дитячу порнографію: волинянин постане перед судом​.

Реклама Google

Telegram Channel