Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Виїзд за кордон під час війни: як це може зробити військовий

Перед поїздкою варто подати запит до Державної прикордонної служби, аби розуміти, чи немає якихось додаткових обмежень.

Фото із сайту armyinform.com.ua.

Виїзд за кордон під час війни: як це може зробити військовий

Побачитися з родиною, відпочити за межами України, навіть повболівати за збірну на матчах Євро-2024... У військовослужбовців така можливість є

На цьому сайті розповіли, що потрібно зробити військовому, аби виїхати за кордон. Таку можливість передбачено для військовослужбовців, зокрема і під час дії воєнного стану. Наприклад, на лікування, у відрядження або під час відпустки. У разі відпустки все залежить від того, чи погодить її командир частини.

Що треба зробити

Насамперед потрібно подати рапорт командиру підрозділу. Зробити це треба не пізніше, ніж за 15 днів до відпустки. У рапорті бажано максимально детально прописати всю інформацію про відпустку.

Місце та термін перебування (адресу, контактні дані), вид транспорту, пункт перетину кордону. Вказати всі країни, через які плануєте проїжджати, у випадку, якщо маєте доступ до секретної інформації. Також варто додати певні документи, як-от копії квитків в обидва боки. Якщо їдете до родини, то потрібні: свідоцтво про шлюб, про народження дітей, документи, що підтверджують проживання родини в країні, в яку плануєте поїздку.

Якщо командир частини погоджує таку відпустку, то далі це мають оформити у вигляді наказу, в якому буде прописано дозвіл на виїзд за межі країни. Перед відпусткою потрібно отримати витяг із цього наказу.

Крім того, у частині мають видати відпускний квиток, де вказано термін відпустки, а також дозвіл на виїзд за кордон.

Що далі

Після отримання цих документів потрібно з відпускним квитком прийти до Військової служби правопорядку і стати на облік. Уже на кордоні слід мати із собою такі документи: закордонний паспорт; військовий квиток, або посвідчення офіцера; відпускний квиток із дозволом на виїзд за кордон; витяг з наказу про відпустку.

Чи може поїздка не відбутися

Все залежить від багатьох чинників. По-перше, від того, чи дозволить командир частини таку відпустку. Якщо ні, то якось вплинути на його рішення можливості немає. По-друге, можуть не пропустити на кордоні. Наприклад, через те, що на військовослужбовця  накладені якісь обмеження, не пов’язані з військовою службою, як-от за несплату аліментів або відкрите кримінальне провадження тощо. Тож перед поїздкою варто подати запит до Державної прикордонної служби в Головний центр обробки спеціальної інформації, аби розуміти, чи немає якихось додаткових обмежень.

Олександр МАРЧЕНКО, кореспондент АрміяInform.

Читайте також: «До сліз самотності тепер додалася гірка печаль людей, долі яких поламала страшна війна».

Реклама Google
 

Telegram Channel