Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Чому достойних пенсій може не бути

За оцінками Міністерства економіки, дефіцит на ринку праці в середньостроковій перспективі – 4,5 млн осіб.

Фото ілюстративне.

Чому достойних пенсій може не бути

Перша заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак пояснила свою заяву про те, що українцям не слід розраховувати на високі пенсії та потрібно готуватися працювати «до останнього»

Вона назвала основні фактори, які впливають на ситуацію.

1. Демографія в Україні погіршується

Населення України скорочується: після повномасштабного вторгнення коефіцієнт народжуваності впав із 1,2 дитини на одну жінку до 0,9 за норми оновлення населення 2,2. Також українська нація старіє: 18% населення – 65+ років, а співвідношення  тих, хто працює, та пенсіонерів – один до одного.

«Станом на 1 січня 2024 року в Україні було 10,8 млн  тих осіб, які працюють, за яких сплачували  внески до солідарної пенсійної системи, та 10,5 млн пенсіонерів, які отримували виплати з цієї системи. Тобто вже зараз один працюючий утримує одного пенсіонера», – зазначила Марчак і навела дані для порівняння: в Австрії співвідношення становить 1,6 до 1, у Німеччині – 1,8 до 1, в Іспанії – 2,2 до 1.

«Низьке співвідношення тих, хто працює та пенсіонерів – головне обмеження для зростання пенсій у нашій країні. За 2023 рік на пенсійне страхування сплачено 428,5 млрд грн єдиного внеску при кількості платників страхового внеску 10,8 млн осіб. Отже, в середньому за місяць кожен працюючий сплатив 3307 грн, які можна було спрямувати на виплату пенсій», – підрахувала Марчак.

2. Дефіцит на ринку праці

За оцінками Міністерства економіки, дефіцит на ринку праці в середньостроковій перспективі – 4,5 млн осіб. Оцінки Міжнародної організації праці ще песимістичніші: 8,6 млн працівників протягом наступних 10 років.

«Кожна людина, яка виходить на пенсію, випадаючи з ринку праці – це мінус на ринку праці, у сплаті податків, а значить – і обсягу фінансового ресурсу, який у нас є для виплати пенсій та соцдопомоги. Саме тому ми маємо стати країною активного довголіття. Забезпечити інклюзію на ринку праці, адаптувати робочі місця для роботи з людьми старшого віку (так само, як із людьми з інвалідністю, ветеранами, ВПО)», – пояснила Марчак.

3. Недосконалість системи

В Україні наразі діє солідарна система (перший рівень пенсійної)  та добровільна накопичувальна (третій рівень). А ось обов’язкові накопичувальні пенсії (другий рівень) так і не запровадили, хоча це – практика багатьох розвинених країн. А без цього неможливо отримати пенсію, що буде порівняною із середнім заробітком протягом життя.

Марта САЛО.

Читайте також: «У центрі Рівного падає «радянський спадок».

Реклама Google
 

Telegram Channel