Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
26-річна галичанка отруїлася придбаними в інтернеті …мухоморами

Для отруєння достатньо одного невеликого капелюшка гриба.

Фото із сайту – uk.wikipedia.org.

26-річна галичанка отруїлася придбаними в інтернеті …мухоморами

Пацієнтка скаржилася на запаморочення, зорові галюцинації, тремор, блювання...

26-річна мешканка Дрогобиччини потрапила до лікарні з отруєнням після вживання сушених мухоморів, придбаних через інтернет. «Швидка» доставила жінку до лікарні, де лікарі провели їй дезінтоксикаційну терапію.

Завідувачка відділу моніторингу та реагування на небезпеки Львівського обласного центру контролю і профілактики хвороб МОЗ України Ірина Куліш повідомила, що це – перший зареєстрований цьогоріч випадок отруєння грибами у Львівській області.

«Кажуть, сушені отруйні гриби у мікродозах вживають для покращення пам’яті, сну та настрою тощо. Це все вигадали пройдисвіти».

Пацієнтка розповіла лікарям, що симптоми отруєння виникли через дві години після вживання грибів. Медики не повідомляють, з якою метою жінка вживала отруйні гриби.

Пацієнтка скаржилася на запаморочення, зорові галюцинації, тремор, блювання. Оскільки стан дівчини погіршувався, бригада екстреної медичної допомоги госпіталізувала її до лікарні, де їй провели дезінтоксикаційну терапію (це – техніка внутрішньовенного крапельного введення лікарських препаратів і спеціальних розчинів із метою виведення з організму екзо- або ендогенних токсичних речовин).

«Добре, що все обійшлося, а могло закінчитися трагедією. Смертельно отруйні гриби можуть спричинити отруєння з важкими наслідками та навіть із летальним результатом. Тому хочу застерегти громадян: не спокушайтеся на такі небезпечні пропозиції з грибами. Мовляв, сушені отруйні гриби у мікродозах вживають для покращення пам’яті, сну та настрою тощо. Це все вигадали пройдисвіти, які роблять бізнес на отруйних грибах, а люди у ХХІ-му столітті так легко у це вірять», – наголошує Ірина Куліш.

Кандидат біологічних наук, завідувач Колекції культур мікроорганізмів – продуцентів антибіотиків Львівського національного університету імені Івана Франка Олександр Громико в коментарі zaxid.net розповів, що з грибами завжди треба бути обережними – навіть із їстівними, не кажучи вже про отруйні.

«Навіть неотруйні гриби мають властивість поглинати із зовнішнього середовища, з повітря та ґрунту, різні елементи, зокрема, і важкі метали. Вони, як губка, втягують у себе найрізноманітніші речовини. А їхня підвищена концентрація може викликати і алергічні реакції, і отруєння тощо. Тому в жодному разі не купуйте гриби на ринках, узбіччях доріг, а тим більше – у будь-якому вигляді переробки у мережі інтернет», – радить Олександр Громико.

Любителям грибів медики радять споживати печериці чи гливи промислового виробництва.

Олександра БАЛАНДЮХ.

Читайте також: «Як лісник із Рівненщини, який крав мільйонами, уникнув тюрми».

Реклама Google

Telegram Channel