Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
Волинянка знає, як боротися з раком

Педагоги Нововолинського ліцею дуже пишаються своєю колишньою ученицею

Сайт Нововолинського наукового ліцею

Волинянка знає, як боротися з раком

Випускниця Нововолинського наукового ліцею нашого ліцею, учениця кандидата педагогічних наук, заслуженого вчителя України Ольги Березан Олена Таратула (Богун) разом з чоловіком Олегом Таратулою стали лауреатами щорічної премії “Подружжя науковців року”. 

    Відзнака була заснована кандидатом історичних наук Геннадієм Махоріним, доцентом Поліського національного університету, лауреатом Всеукраїнської премії ім. Івана Огієнка в галузі науки, повідомляє сайт Нововолинського наукового ліцею. 

   Олена Таратула (Богун) – родом із села Грибовиця Володимирського району, зараз професорка Орегонського університету (США), поділилася науковими проблемами, які вони зараз досліджують.

  - Хімія – це основа для багатьох наукових сфер, таких як фармацевтика, медицина, мистецтво тощо. Жодне виробництво не обходиться без хімії. Знання в хімії дають змогу лікувати, творити, виробляти, реставрувати... 

    Три роки тому про неї писала газета «Волинь».

    Як зізналася пані Олена, при вступі до ліцею у 1993 році вона дуже хотіла потрапити до гуманітарного класу (щоб у майбутньому стати юристом), але через брак балів чи то через відсутність місць опинилася в класі Б (хіміко-біологічному). Це було, напевно, найкраще, що сталося з майбутньою науковицею у дитинстві, зазначає, оскільки завдяки цьому вона пов’язала своє життя з хімією та наукою загалом. 

  Навчання в Нововолинському науковому ліцеї-інтернаті (1993-1997 рр.) дало дівчині основну базу з хімії, що вилилося в нинішні наукові досягнення.

   Олена (Богун) Таратула займає посаду Associate Professor на фармацевтичному факультеті Орегонського Державного Університету – Associate Professor at College of Pharmacy, Oregon State University.

   Фокус її досліджень лежить у сфері наномедицини і спрямований на створення високоефективних агентів на основі наноматеріалів для візуалізації та терапії різноманітних хвороб, пов'язаних з жіночим здоров'ям, що включає різні типи гінекологічних раків, порушення функцій плаценти та труднощів вагітності, включаючи позаматкову вагітність.

   Її лабораторія застосовує міждисциплінарну стратегію, зосереджену на вдосконаленні нанотерапевтичних засобів і фототерапевтичних наноагентів. Основна мета – допомогти у точному та своєчасному виявленні та візуалізації хворих тканин з подальшою негайною терапією.

   Олена є автором більше 50 наукових статей, що також висвітлені в численних інтернетних і друкованих інформаційних джерелах. Наша землячка отримала наукові гранти від Національного Інституту Здоров’я в США. 

   Педагогічний колектив Нововолинського наукового ліцею, педагог Ольга Веніамінівна Березан пишаються своєю колишньою ученицею і зичать їй нових наукових досягнень!

                                                                                                 Алла ЛІСОВА

Читайте також:На Волині відзначили кращих науковців

Telegram Channel