Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
​«У нас дуже мало часу»: план заходів для захисту від енергетичного колапсу

«Зараз нам треба зробити максимум можливого для того, щоб гроші залишилися в людей, а не «видирати» їх із кишень».

Фото із сайту 5.ua.

​«У нас дуже мало часу»: план заходів для захисту від енергетичного колапсу

Їх запропонував Петро Порошенко

За його словами, наслідки енергетичної кризи можуть бути катастрофічними, а часу для підготовки до зими дуже мало, тому діяти треба швидко. 

 «Що має зробити уряд і зробити це негайно – терміново внести до Верховної Ради законопроєкт, яким повністю ліквідувати будь-які мита, ПДВ щодо обладнання, яке ми імпортуємо, щоб місцева влада закупила ті його позиції, які дадуть можливість децентралізувати енергетику. Це – міні-ТЕЦ. Це– балансуючі потужності. Це те, що ми можемо вирішити шляхом об’єднання зусиль будинку, кварталу, району», – говорить Порошенко. 

Реклама Google

П'ятий президент також пропонує максимально спростити правила проєктування  і здачі в експлуатацію енергетичного устаткування. Потрібні податкові канікули для виробників енергетичного обладнання і устаткування, а також мораторій на перевірки підприємств, зайнятих виробництвом, монтажем і обслуговуванням енергетики.
Порошенко навів приклади розбудови ефективної енергонезалежності місцевими органами влади Житомира, Хмельницького, Києва: «Я вітаю рішення, яке було прийнято за пропозицією нашої фракції в Київраді, коли виділено більше мільярда на закупівлю міні-ТЕЦ. Це якраз вдалий приклад ефективної децентралізації, роботи міського голови, роботи міської ради. Думаю, що цей досвід треба вивчити й розповсюдити».

Уряд має терміново внести до Верховної Ради законопроєкт, яким повністю ліквідувати будь-які мита, ПДВ щодо обладнання, яке ми імпортуємо, щоб місцева влада закупила ті його позиції, які дадуть можливість децентралізувати енергетику. 

П'ятий президент також вважає, що треба відмовитись від підвищення акцизів на паливо та інших платежів, які призведуть до обвального зростання цін. «Зараз точно не той час. Зараз нам треба зробити максимум можливого для того, щоб гроші залишилися в людей, не «видирати» їх із кишень. Ви штовхаєте величезний відсоток українського народу за межу бідності.

Припиніть вбивати конкурентоздатність української економіки, припиніть проштовхувати інфляцію», – застеріг Порошенко. 

«Отже, ми чекаємо від уряду комплексний пакет законопроєктів, який має стабілізувати, оптимізувати й захистити населення

України від наслідків енергетичної кризи і ракетних атак по об’єктах критичної енергетичної інфраструктури», – резюмує Порошенко. 

​Ольга СОКОЛОВА.

Читайте також: Про що Петро Порошенко домовляється на найбільшій у Європі виставці озброєнь Eurosatory 2024 (Відео)​.

Telegram Channel